Britannian EU-ero on nyt irlantilaisten käsissä – May yrittää suostutella unionisteja

Brexit-sovun kaatuminen maanantaina paljasti Britannian pääministerin Theresa Mayn hallituksen heikkouden. Ratkaisun avaimet ovat nyt hallituksen tukipuolueen, Pohjois-Irlannin unionistien käsissä.

Brexit
Arlene Foster ja Theresa May
Arlene Foster ja Theresa MayEPA

Pääministeri Theresa Mayn hallitus kokoontuu tiistaina pohtimaan, miten maan EU-eroneuvottelut saataisiin pelastettua maanantain nöyryytyksen jälkeen. Maanantai-iltana Mayn hallituksen tukipuolue, Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP ilmoitti, ettei se voi hyväksyä Irlannin rajaa koskevaa ratkaisua.

Irlannin raja on yksi neuvotteluiden vaikeimmista kysymyksistä, sillä Irlannin saarelle ei haluta Britannian EU-eron jälkeen rajatarkastuksia. Maanantaina vuodettujen tietojen mukaan EU ja Britannia olisivat sopineet, että Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti seuraisi brexitin jälkeenkin tarvittaessa EU:n sisämarkkinoiden sääntöjä.

Belfastissa on ratkaisun avaimet

Pääministeri Theresa Mayn piti palata Brysselistä kotiin kertomaan EU-eroneuvotteluista saavutetuista edistysaskelista. Nyt edessä on nöyrtyminen sekä DUP:n ja sen puheenjohtajan Arlene Fosterin suostutteleminen neuvotteluratkaisun taakse.

DUP on Pohjois-Irlannin suurin puolue ja sillä on Britannian parlamentissa kymmenen kansanedustajaa. Kesäkuun parlamenttivaaleissa Mayn konservatiivit menettivät parlamenttienemmistönsä. Sen takia he tarvitsevat DUP:n tukea keskeisissä parlamenttiäänestyksissä.

DUP on unionistipuolue, joten sen keskeisin tavoite on pitää Pohjois-Irlanti osana Iso-Britanniaa. Se ei suostunut hyväksymään sopimusluonnosta, joka olisi käytännössä tarkoittanut, että Pohjois-Irlannin asema olisi erilainen kuin muun Britannian.

Arlene Foster korosti, että DUP ei voi hyväksyä sitä, että Pohjois-Irlannin ja Irlannin välistä rajaa koskevat erilaiset säännöt kuin Britannian muita rajoja. Fosterin lausunnon myötä Britannian EU-eroneuvotteluiden kohtalo on nyt unionistien käsissä.

Foster ei kuitenkaan tuonut lausunnossaan esille sitä, että Pohjois-Irlannissa on jo nyt poikkeuksia Britannian lainsäädäntöön. Pohjoisirlantilaiset naiset eivät voi tehdä aborttia alueella, eivätkä samaa sukupuolta olevien avioliitot ole laillisia Pohjois-Irlannissa.

Myös hallituksen omat rivit natisevat

The Guardian-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös osa Mayn omista konservatiiveista tukee DUP:n kantaa. Konservatiivien niin sanottujen brexiteerien eli EU-eron kannattajien mielestä Pohjois-Irlannin rajaa koskeva esitys oli muokattu liikaa Irlannin mielen mukaan.

Kapuloita heittävät rattaisiin myös EU-eron vastustajat, joiden mielestä Irlannin rajaa koskevaa sopimusluonnosta voitaisiin soveltaa laajemminkin Britanniassa. Skotlannin aluejohtaja ja Lontoon pormestari ovat ilmaisseet toiveensa, että koko Britannia voisi jatkossakin pysyä EU:n sisämarkkinoilla.

– Tämä voisi olla mahdollisuus oppositiolle ja pehmeää Brexitiä kannattaville konservatiiveille ajaa Britanniaa vähemmän vahingoittavaa vaihtoehtoa eli sitä, että koko maa pysyisi EU:n sisämarkkinoilla ja tulliliitossa, Sturgeon tviittasi.

Myös Skotlannin konservatiivien johtaja, Ruth Davidson, vihjaa The Guardian-sanomalehdessä (siirryt toiseen palveluun), että koko maan pysyminen sisämarkkinoilla olisi parempi vaihtehto. Davidsonin mielestä maan eri osille ei pitäisi olla erilaisia järjestelyjä.

Pääministeri Mayn tiedottaja kuitenkin korosti tiistai-iltapäivänä, että Britannia aikoo jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton

Sopua yritetään löytää yhä

Mayn jälleen kokema nöyryytys nostattaa vakavia kysymyksiä hänen kyvystään pitää hallituksensa rivit kasassa EU-eroneuvotteluissa. Maytä on myös arvosteltu siitä, että hän ei varmistanut etukäteen DUP:n tukea alustavalle brexit-sovulle.

– Meillä oli ennen pääministereitä, jotka menivät Brysseliin riitelemään ja palasivat takaisin ilman sopimusta. Nyt meillä on pääministeri, joka sopi EU:n kanssa ja palaa riitelemään kotiin, totesi entinen Britannian ulkoministeriön korkea virkamies, lordi Ricketts BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Riitainen hallitus yrittää kuitenkin taapertaa eteenpäin. Valtiovarainministeri Philip Hammond sanoi tiistaina Brysseliin saapuessaan uskovansa, että eteenpäin kuitenkin päästään.

– Kyse on monimutkaisista neuvotteluista, joissa on monia liikkuvia osia, jotka koskettavat eri osapuolia. Uskomme, että pääsemme neuvotteluissa eteenpäin, Hammond korosti.

Pääministeri Mayn on itse määrä palata Brysseliin jo keskiviikkona. Britannian EU-eroneuvotteluissa pitäisi saavuttaa edistystä kuluvan viikon loppuun mennessä.

Pohjois-Irlannin unionistit eivät kuitenkaan näytä tottelevan Mayn toiveita. The Telegraph-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan DUP:n Arlene Foster ei halua tavata Maytä tänään. Puolueen mukaan myös sopu Irlannin raja-alueesta on yhä saavuttamatta.

EU-maiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseensa joulukuun puolivälissä. Tuolloin on määrä päättää, voidaanko brittien kanssa aloittaa neuvottelut tulevasta suhteesta eli vapaakaupasta.