Eduskunta sinetöi juhlapäätöksen: 50 miljoonan euron potti lasten ja nuorten hyväksi

Eduskunnan Suomi 100 -juhlallisuudet huipentuivat tiistaina eduskunnan juhlaistuntoon.

eduskunta
Presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen tervehtivät toisiaan eduskunnan lehterillä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnossa eduskunnassa tiistaina 5. joulukuuta
Presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen tervehtivät toisiaan eduskunnan lehterillä Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnossa eduskunnassa tiistaina 5. joulukuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Suomen eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen itsenäiseksi julistautumisesta 6.12.1917. Tätä sadan vuoden takaista hetkeä juhlistettiin tänään eduskunnan juhlaistunnolla.

Istunnossa eduskunta juhlisti Suomen satavuotista itsenäisyyttä lasten hyvinvointia ja yhdenvertaista kehitystä tukevalla juhlapäätöksellä.

Juhlapäätöksen myötä Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiölle lahjoitetaan 50 miljoonan euron arvosta valtion omistamia osakkeita. Säätiö käyttää lahjoitetun pääoman tuottoa edistääkseen Suomessa asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia, yhdenvertaisuutta ja hyvää tulevaisuutta.

Juhlaistunnon puheenvuoroissa lasten ja nuorten tukemisen tärkeys kuului vahvasti. Ensimmäisen puheenvuoron piti eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.).

– Lähes päivälleen sata vuotta sitten, torstaina 6.12.1917, eduskunta hyväksyi Suomen itsenäisyysjulistuksen. Itsenäisyys näytti niin epävarmalta, että seuraavan päivän sanomalehdissä tapahtuneesta oli vain pieniä otsikoita ja korkeintaan kahden palstan lyhyitä uutisia.

Lohela sanoo, että itsenäisyyden alkutaipaleella köyhyys katkaisi monen lapsen koulutien, jotkut joutuivat huutolaisiksi, moni eli hyväntekijöiden avun varassa. Kaikki oli sattumanvaraista.

– Me suomalaiset voimme olla ylpeitä, kuinka kauas olemme kulkeneet näistä köyhäintalojen huutokaupoista. Nykyisin lasten elämää aletaan varjella neuvoloissa jo ennen syntymää, pienet lapset hoidetaan yhteiskunnan tuella kotona tai päiväkodeissa ja vanhemmat lapset saavat peruskoulutuksen erittäin ammattitaitoisilta opettajilta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Tellervo Koivisto juttusilla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnon juhlakahveilla eduskunnassa tiistaina 5. joulukuuta
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sekä rouva Tellervo Koivisto juttusilla Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnon juhlakahveilla eduskunnassa tiistaina 5. joulukuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Solidaarisuutta ja kunnioitusta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi ryhmäpuheenvuorossa, että Suomen menestystarina on tarina siitä, miten kenestä tahansa voi tulla mitä tahansa.

– Näin on syntynyt luottamus siitä, että olemme samassa veneessä. Moni asia on historian saatossa muuttunut, mutta joitakin vahvuuksia meidän on vaalittava tarkasti. Jotta voimme jatkossakin olla ylpeitä rakkaasta isänmaastamme, lastemme on voitava elää ympäristössä, jossa jokainen on arvokas, jossa ei esiinny vihapuhetta eikä kiusaamista erilaisuuden takia, jossa kunnioitetaan toista ihmistä, jossa jokainen voi oppia ja sivistyä, lausui Lindtman.

Syrjäytymisen ehkäiseminen oli esillä myös RKP:n puheenvuorossa.

– Myös demokratian tulevaisuuden kannalta toisista välittäminen on tärkeää. Ketään ei jätetä ulkopuolelle – olipa hän sitten vanha tai nuori. Eduskunnan juhlapäätöksessä panostetaan lapsiin ja nuoriin. Ulkopuolisuus on voitava havaita ja sitä on torjuttava ajoissa ennalta ehkäisevin toimenpitein, sanoi RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Myös perussuomalaisten puheenvuorossa korostettiin solidaarisuutta.

– Tehdään kaikkemme, että maamme tarjoaa lapsillemme ja nuorillemme koulutusta, työtä, mahdollisuuksia ja uskoa tulevaisuuteen. Annetaan heille tukea ja läsnäoloa. Kuullaan ja nähdään heidät. Kodeista kaikki lähtee, sanoi perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen.

Juhlaistunto päätettiin kolminkertaiseen "Eläköön!"-huutoon Suomelle.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen piti puolueen ryhmäpuheenvuoron Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnossa eduskunnassa tiistaina
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen piti puolueen ryhmäpuheenvuoron Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaistunnossa eduskunnassa tiistaina.Jussi Nukari / Lehtikuva