Hyppää sisältöön

Lähes 10 000 kilometriä ja 100 kertaa lavatansseja täyttyy tänä iltana juhlavuoden kunniaksi: "Aina ei mene ihan putkeen, mutta joskus onnistaa"

Maria Pakarainen otti henkilökohtaiseksi Suomi 100 -juhlavuoden tavoitteekseen käydä sata kertaa lavatansseissa. Tiistaina määrä tulee täyteen, mutta mitä muuta jäi käteen?

Kotilavalla Kapakanmäellä Maria Pakarainen viihtyi tanssitempauksensa aikana useimmin. Tanssiorkestereista hän seurasi eniten Hurma-yhtyettä. Kuva: Miki Wallenius / Yle

Maria Pakarainen laittaa tiistaina 5. joulukuuta illansuussa uuden sinisen tanssimekon päälleen ja suuntaa Nurmijärvelle Ruusulinnaan tansseihin. On juhlan aika.

Hämeenlinnalaisnainen otti Suomi 100 -juhlan omaksi tavoitteekseen käydä vuoden aikana sata kertaa tanssimassa niin talvi- kuin kesälavoilla. Tiistaina tavoite täytyy.

– Ruusulinnassa on muutenkin 100-vuotisjuhlatanssit ja tanssittajana on minun superykkössuosikkini Kyösti Mäkimattila, Pakarainen innostuu.

Pakarainen on työkseen ammatillinen ohjaaja koulutuskuntayhtymä Tavastiassa. Hän oli tämän vuoden aikana laatinut kalenterinsa niin, että viimeinen tanssikerta osuu sopivasti juuri Suomen juhlavuoden huipennukseen.

Uteliaita tanssipartnereita on riittänyt

Ylen sivuilta ja Radio Suomesta levisi kesällä tanssikansan keskuuteen tieto Maria Pakaraisen tanssitempaisusta. Siitä eteenpäin onkin kannustajia tansseissa riittänyt.

– Kaverit seuraavat minua Facebookissa ja lavoilla kysytään aina, että monesko kerta on menossa.

Facebook-päivityksistä moni on voinut seurata, minkälainen vienti hämeenlinnalaisella on ollut, mitä on tanssittu ja miten eri artistit ovat vetäneet väkeä tanssipaikalle.

Näin Pakarainen raportoi viime viikonlopusta Nurmijärvellä:

Nyt on loppusuora, suorastaan huima loppukiri menossa. Mittarissa on nyt 99/100. Olen Hurmaantunut. Jalat huutaa hoosiannaa (sopii hyvin tähän adventtiaikaan) ja olo on kuin kuiviin puserretulla rusinalla.

Olin paikalla jo puoli yhdeksän ja heti vietiin parketille. Ihan vaatimattomasti aloitettiin fuskulla, joten aloitus oli vauhdikas eikä se siitä paljoa muuttunut illan aikana. No yhdet hitaat valssit menin ja parit tangot. Pääpaino olikin nyt nopeilla. Buggia fuskua ja jiveä vuorotellen koko illan.

– On ollut itsellekin kiva seurata, mitä on tullut vuoden aikana tehtyä ja mitä fiiliksiä on eri tanssikerroilla ollut. Aina ei mene ihan putkeen, mutta joskus onnistaa.

Ajoa tuli lähes 10 000 kilometriä

Sadan tanssikerran aikana Pakarainen kiersi 15:llä eri tanssilavalla, joista 10 oli kesälavoja. Useimmiten tuli tanssittua Hämeenlinnassa Tuuloksen Kapakanmäellä, Riihimäen Riutanharjulla ja Someron Esakalliolla. Myös Kolmilammi Hausjärvellä ja Nurmijärven Ruusulinna tulivat tutuiksi.

– Esakallio oli minulle uusi tuttavuus. Keväällä menin avajaisiin ja siitä tuli yksi vakilavoistani.

Tanssilavoilla kehittyi seuraaminen ja askeltaminen, joka muuttui pehmeämmäksi.

Maria Pakarainen

Kilometrejä auton mittariin kertyi yhteensä 9 522. Kun auto vie kuusi litraa satasella, niin eurojakin paloi, tanssilipun lisäksi.

Vuoden aikana Maria Pakarainen kävi useilla tanssikursseilla, joilla hän sai tekniikkaansa parannettua.

– Tanssilavoilla kehittyi sitten seuraaminen ja askeltaminen, joka muuttui pehmeämmäksi. Tanssituttuja tuli huimasti lisää.

Niinpä tuttuja kasvoja on aina paikalla, meni sitten mille Etelä-Suomen tanssipaikalle tahansa.

Lemmenlautta-yhtye oli vuoden yllättäjä

Sataa tanssi-iltaa kyyditti yhteensä 43 erilaista artistia tai yhtyettä.

Eniten Maria Pakarainen kävi pyörähtelemässä Hurma-yhtyeen kanssa, kertoja kertyi 23 kappaletta. Kyösti Mäkimattilan keikoilla Pakarainen kävi 18 kertaa ja Saija Tuupasen keikoilla 13 kertaa.

Kuva: Miki Wallenius / Yle

Kymppikerhoon mahtuivat vielä yhtyeet Sinitaivas, Lemmenlautta ja Taikakuu sekä Aki Samuli.

Vuoden positiivinen yllättäjä oli Lemmenlautta-yhtye.

– Bändi kehittyi vuoden aikana valtavasti, se on noussut tanssikansan suosioon.

Entä syntyikö niitä romansseja tanssiputken aikana?

– No montakin! nauraa Maria Pakarainen heleästi.