Siikalatva ei ole mukana Mehiläisen uusissa suunnitelmissa – "Nyt pitää laittaa jäitä hattuun"

Kunnanjohtaja Pauli Piilma toivoo, että lääkärikeskus Mehiläinen ei kehittelisi uusia toimintamalleja, joilla se yrittää tarjota Siikalatvan terveyskeskuksen palveluja myös oululaisille.

terveyspalvelut
Terveyspalveluyritys Mehiläinen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Siikalatvan kunta haluaa irtisanoutua lääkärikeskus Mehiläisen uusista jatkokehitelmistä, joilla yhtiö sittenkin tarjoaisi Siikalatvan kunnan ulkoistamia terveyspalveluja myös Oulussa.

Maanantai-iltana Siikalatvan kunnanhallitus peruutti aiemman päätöksensä, jossa oli tarkoitus avata Mehiläiselle ulkoistetun kunnan terveyskeskuksen palvelupiste Ouluun.

Päätöksen taustalla oli kohu, joka syntyi kun sekä Oulu että sosiaali-ja terveysministeriö ja valtiovarainministeriö tuomitsivat hankkeen.

Siikalatvan kunta ei ole nyt missään jatkoaihioissa aktiivinen toimija.

Pauli Piilma

Kun suunnitelma Siikalatvan julkisesta terveyspalvelupisteestä Oulussa kariutui, Mehiläinen ilmoitti tarjoavansa sen palveluita julkisena terveydenhoitona myös Oulussa niille, jotka ovat rekisteröityneet käyttämään Siikalatvan terveyspalveluita.

Tämä suunnitelma yllätti myös siikalatvalaiset. Kunnanjohtaja Pauli Piilma toppuutteleekin Mehiläistä ja kertoo, että Siikalatva ei ole mukana näissä suunnitelmissa.

– Siikalatvan kunta ei ole nyt missään jatkoaihioissa aktiivinen toimija, Siikalatvan kunnanjohtaja Pauli Piilma sanoo.

Ei tarkoitus avata sote -pakettia

Piilma korostaa, että kunnalla ei missään tapauksessa ole ollut tarkoitus lähteä aukomaan uusia uria terveydenhoidon järjestelyihin. Hänen mukaansa alkuperäinen tarkoitus Oulun suunnitelmien avullakin oli ainoastaan turvata kunnan pohjoisosissa asuville kuntalaisille hyvät terveyspalvelut.

Siikalatvan ja yksityisen palveluntuottajan välisessä sopimuksessa lähdettiin Piilman mukaan siitä, että palveluja tuotetaan nimenomaan kunnan omille asukkaille. Hänen mukaansa siikalatvalaisille olikin yllätys, mille raiteille koko asia sitten ohjattiin.

Piilma korostaa, ettei Siikalatva ole ollut hakemassa minkäänlaista ennakkotapausta tulevaa sosiaali- ja terveysuudistusta varten.

– Ei meillä ole halua eikä edes varaa hakea mitään ennakkoratkaisuja tämmöisessä asiassa. Haluamme vain turvata kuntalaisille mahdollisimman hyvät terveyspalvelut, Pauli Piilma sanoo.