Hyppää sisältöön

Uniikki korutaide loistaa Linnan juhlissa – korutaiteilija Heli Kauhanen luottaa pukeutumisessaan mustaan

Kotimaisten korutaiteilijoiden luomukset näyttäytyvät itsenäisyyspäivän juhlassa. Yksi kutsutuista on korutaiteen läänintaiteilija Heli Kauhanen.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

– Kuinka yksi kättely voikin jännittää niin paljon, naurahtaa korutaiteen läänintaiteilija Heli Kauhanen Lahdesta.

Kauhanen on yksi niistä onnellisista, jotka tänä vuonna pääsevät Presidentinlinnaan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlaan Helsinkiin.

– Onhan se hieno kunnia. Kylmä hiki kyllä nousi, että miten juuri minut, luettelee Kauhanen tuntemuksiaan avattuaan kutsun.

Kauhanen on tavannut rouva Jenni Haukion aikaisemmin, sillä hän suunnitteli kaulakorun edustuskäyttöön presidenteille ja heidän puolisoilleen. Koru luovutettiin toukokuussa Mäntyniemessä tasavallan presidentin kanslialle.

Mitä ihmettä sitä laittaisi päälle?

Itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnassa on Suomen arvostetuin juhla, mikä näkyy tietysti pukeutumisessa.

– Oma koru on ollut suuri haaste. Rimakauhu tuli vastaan, kun ajattelin, että mitä laittaisi päälle.

Puvun valitseminen oli loppujen lopuksi yksinkertainen prosessi – siitä tuli musta ja yksinkertainen, joka tuo korut esille.

– Suunnittelin korut Suomen henkeen. Teemana ovat maa, meri ja taivas. Koruihin sisältyy kasvi-, taivas- ja vesiaiheita. Teema näkyy helmassa, laukussa ja olkapäällä, kuvailee Kauhanen.

Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Lahtelaiset suunnittelijat salamavaloissa

Kauhasen lisäksi Presidentinlinnassa nähdään muiden lahtelaisten korusuunnittelijoiden luomuksia.

– Tänä vuonna on ihana tilanne. Siellä nähdään Eero Hintsasen, Chao-Hsien Kuon ja Carina Blomqvistin sunnittelemia koruja. Harvinainen kattaus, että on näin paljon uniikkikoruja esillä.

Linnan juhlat on niin merkittävä tapahtuma, että jotkut hankkivat sitä varten juuri heille räätälöidyn kokonaisuuden.

– Esimerkiksi Eero Hintsanen on tehnyt yhteistyötä vaatesuunnittelijan kanssa ja kyseessä on pitkä, koko syksyn kestänyt prosessi, kuvailee Kauhanen.

– Suomalaiset ovat aika konservatiivisia korujen käyttäjiä. Itsenäisyyspäivän juhla on juuri se tilaisuus, jossa voi nähdä jalokiviä ja uniikkikoruja tai erilaista ilmaisua korumaailmassa.

.
.