1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanja peruu Katalonian aluejohtoa koskevan pidätysmääräyksen

Pidätysmääräys koski Katalonian johtajaa Carles Puigdemontia ja neljää hänen hallituksensa jäsentä.

Katalonia
Carles Puigdemont skriinillä
Katalonian erotettu aluejohtaja Carles Puigdemont osallistui puolueensa kampanjatilaisuuteen videoyhteydellä Brysselistä 4. joulukuuta.Susanna Saez / EPA

Espanjan korkein oikeus on ilmoittanut vetäneensä pois erotetun Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin eurooppalaisen pidätysmääräyksen. Myös neljää muuta entistä Katalonian aluehallituksen ministeriä koskevat pidätysmääräykset perutaan.

Korkein oikeus perustelee pidätysmääräysten perumista sillä, että erotettu aluejohto on osoittanut halua palata vapaaehtoisesti Espanjaan.

Oikeuslähteiden mukaan pidätysmääräys pysyy kuitenkin voimassa Espanjan alueella ja aluejohtajat pidätetään, jos he saapuvat Espanjaan.

Pidätysmääräykset johtuivat Katalonian itsenäistymisäänestyksestä, joka järjestettiin lokakuun alussa. Espanjan mukaan Puigdemont ja neljä muuta entistä ministeriä olivat syyllistyneet rikoksiin, kun he järjestivät itsenäisyydestä kansanäänestyksen ja julistivat Katalonian itsenäiseksi.

Puigdemont ministereineen pakeni Espanjasta Belgiaan lokakuussa.

Maanantaina Espanjan korkeimman oikeuden tuomari määräsi Espanjassa vangittuina olleet kuusi entistä katalaaniministeriä vapautettavaksi takuita vastaan. Katalonian entinen varapresidentti, entinen sisäministeri ja kaksi itsenäisyysaktivistia pysyvät kuitenkin yhä vangittuina.

Kataloniassa järjestetään ennenaikaiset aluevaalit 21. joulukuuta. Aluevaalien virallinen kampanjointi alkoi tiistaina.

Lisää aiheesta:

Poliisille ilmoittautunut Puigdemont vapautettiin – ei saa poistua Belgiasta luvatta

Belgialaistuomari: Katalaanijohtaja Puigdemontin karkotuspäätös ensi viikolla

Lähteet: Reuters, AP, Yle

Lue seuraavaksi