Oikeus tuomitsi 20-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeuteen palvelunestohyökkäyksistä – Kohteina pankit ja mediat

Hyökkäys lamautti OP:n rahaliikenteen uudenvuodenaattona 2014.

Jutun käsittely alkoi lokakuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 20-vuotiaan miehen ehdolliseen vankeusrangaistukseen palvelunestohyökkäysvyyhdissä, joka kohdistui pankkeja ja mediaa vastaan vuosina 2013–2015.

Mies oli tekoaikaan alle 18-vuotias. Vuoden ja neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi miehelle määrättiin 50 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Hyökkäys lamautti esimerkiksi OP:n rahaliikenteen uudenvuodenaattona 2014. Pankista ei voinut tuolloin nostaa rahaa, verkkopankki ei toiminut, eivätkä korttimaksut menneet läpi. Mies teki palvelunestohyökkäyksiä myös Nordeaa ja Danske Bankia vastaan, tuomiossa todetaan.

Palvelunestohyökkäyksiä tehtiin myös medioita vastaan. Oikeuden mukaan mies aiheutti syksyllä 2013 MTV:lle noin viikon kestäneitä käyttökatkoksia ja -häiriöitä. Lisäksi hänet tuomittiin palvelunestohyökkäyksistä Iltalehden ja Viestintäviraston sivuille.

Suurin osa OP:n yli 400 000 euron korvausvaatimuksista hylättiin

Miehen syyksi luettiin rikokset muun muassa törkeästä tietojärjestelmän häirinnästä, kuudesta tietojärjestelmän häirinnästä sekä vaaran aiheuttamisesta tietojenkäsittelylle.

Lisäksi mies tuomittiin törkeän kiristyksen ja kiristyksen yrityksestä. Mies vaati palvelunestohyökkäyksien lopettamiseksi MTV:ltä ja OP:lta virtuaalivalutta bitcoineja, tuomiossa todetaan. Hän kiisti rikokset yhtä maksuvälinepetosta lukuun ottamatta vaikka myönsikin tehneensä palvelunestohyökkäyksiä.

Mies määrättiin maksamaan OP:lle 14 500 euroa vahingonkorvausta. OP vaati mieheltä yli 400 000 euron korvauksia, mutta oikeus hylkäsi suurimman osan vaatimuksista, sillä niillä ei katsottu olevan syy-yhteyttä tekoihin.

Käräjäoikeus tuomitsi vyyhdessä toisenkin teon aikaan alle 18-vuotiaan miehen. Hän sai kolmen kuukauden pituisen ehdollisen vankeusrangaistuksen tietojärjestelmän häirinnästä, avunannosta kahteen tietojärjestelmän häirintään sekä yhdestä kiristyksen yrityksestä. Hän kiisti kaikki syytteet.

Lue myös: