Pelastajat pelkäävät jäävänsä soten jalkoihin: "On vaikea perustella, mihin tarvitsemme 18 hallintokuntaa"

Maakunnallisten pelastuslaitosten malli kismittää Suomen Palomiesliittoa.

pelastustoimi
Palomies.
Suomen palomiesliiton mukaan palo- ja pelastushenkilöstön määrä on laskenut parilla tuhannella henkilötyövuodella sitten vuoden 2000.Anu Rummukainen / Yle

Suomen Palomiesliitto pelkää, että pelastustoimi jää sote- ja maakuntauudistuksessa sosiaali- ja terveyspalvelujen jalkoihin. Uhkakuvana Palomiesliitto pitää sitä, että pelastustoimen resurssit hukataan hallintoon.

Lakiesityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) pelastustoimesta vastaa jatkossa nykyisten 22 aluepelastuslaitoksen sijaan 18 maakuntaa.

– On vaikea perustella sitä, mihin tarvitsemme 18 hallintokuntaa pyörittämään 5 100 työntekijän organisaatiota, sanoo SPAL ry:n järjestön johtaja Kim Nikula.

Palomiesliitto kannattaa yhä alun perin lakiin esitettyä viiden pelastuslaitoksen mallia.

– Resurssit olisi kyetty käyttämään paloautoihin ja ambulansseihin, Nikula kuvaa.

"Suuruuden ekonomialla mennään"

Järjestöjohtajan mukaan palo- ja pelastushenkilöstön määrä on laskenut parilla tuhannella henkilötyövuodella sitten vuoden 2000. Kevan tilastoinnin mukaan vuonna 2000 palo- ja pelastushenkilöstön määrä oli 7 000, kun vuonna 2015 henkilöstöä oli 5 100.

Nikulalla onkin huoli ennen muuta resursseista – siis siitä, vievätkö hallintotehtävät työvoimaa paloautojen penkeiltä.

– Makrotalous tarkoittaa usein sitä, että suuruuden ekonomialla mennään. Pelastustoimi on tärkeä toimija turvallisuuden näkökulmasta, mutta tätä uudistusta ei tällä hetkellä tehdä pelastustoimen ehdoilla, Nikula sanoo.

– Jos emme pysty tekemään riittävän isoa uudistusta, sitä ei pitäisi tehdä ollenkaan.

Palomiesliiton huolena ovat myös uudet työaikajärjestelyt. Keski-Suomen ja Etelä-Savon aluepelastuslaitoksilla on siirrytty pelastuslaitoksilla vakiintuneesta 24 tunnin vuorokausityön mallista kaksivuorojärjestelmään.

Jyväskylässä kokoontunut Suomen Palomiesliiton liittokokous katsoo julkilausumassaan (siirryt toiseen palveluun), että malli voi vaarantaa työhyvinvoinnin pelastuslaitoksilla.

Jos emme pysty tekemään riittävän isoa uudistusta, sitä ei pitäisi tehdä ollenkaan.

Kim Nikula

Kaksivuoromallissa pelastajien työvuorot vaihtelevat yhdeksäntuntisista päivävuoroista 15-tuntisiin yövuoroihin. Yleisin Suomen pelastuslaitoksilla käytetty työaika on edelleen 24 tunnin työvuoro, jonka jälkeen työntekijällä on yksi lepopäivä ja kaksi vapaapäivää.

Pitkään työvuoroon vaaditaan aluehallintoviraston myöntämä poikkeuslupa.

"Työntekijä huolehtii lepäämisestään"

Keski-Suomen pelastuslaitoksella muutos on koskenut viime keväästä lähtien runsasta sataa työntekijää.

– Työaika muuttui kaksi tuntia lyhyemmäksi viikossa, mikä tällä henkilöstömäärällä tarkoittaa noin 13 000 tuntia vähemmän pelastustoimen päivystävää työtä Keski-Suomessa, kritisoi Palomiesliiton Keski-Suomen yhdistyksen puheenjohtaja Jouni Salonen.

paloauto helsingin keskuspelastusasema kallio tulipalo
Etelä-Savon ja Keski-Suomen pelastuslaitoksilla on siirrytty 24-tuntisista vuoroista kaksivuorojärjestelmään.Vesa Marttinen / Yle

Myös luottamusmies Jari Niutanen suhtautuu järjestelyyn kriittisesti.

– Palomiehen työ on henkisesti ja fyysisesti raskasta, ja nykyisen työaikajärjestelmän myötä työstä palautuminen koetaan vajaaksi. Ongelmana on, että tullaan jo valmiiksi väsyneenä töihin. Tästä aiheutuu selkeitä riskejä työturvallisuuteen, Niutanen sanoo.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Simo Tarvainen ei pelastajien kritiikkiä niele. Hänen mukaansa työaikauudistuksella ei tavoiteltu säästöjä ja työajan lyhentymisen seurauksena sijaistyövoiman käyttöä on lisätty.

– Työntekijöiden pitää itse huolehtia, että vapaa-ajalla levätään. Pelastuslaitos noudattaa tarkalleen voimassaolevia työehtosopimuksia, Tarvainen sanoo.

Palomiesliiton Kim Nikulan mukaan toistaiseksi pakottavaa painetta vastaaviin työaikajärjestelyihin ei ole kahta aluepelastuslaitosta lukuun ottamatta ollut. Liitto on kuitenkin perustanut työryhmän selvittämään jäsenistönsä näkemyksiä työaikajärjestelyistä.