1. yle.fi
  2. Uutiset

THL:n pääjohtaja vankiterveydenhuollon tilanteesta: "Ongelmia on ja niihin puututaan"

Vankiterveydenhuollon vastuuministeri Annika Saarikko ei halua kommentoida tilannetta. Vankilavirkailijainliiton puheenjohtaja pitää tilannetta huolestuttavana.

Vankien terveydenhoito
Juhani Eskola.
Henrietta Hassinen / Yle

Yle uutisoi maanantaina, että useat vankilalääkärit ja -sairaanhoitajat ovat huolissaan vankiterveydenhuollon tilanteesta.

Keikkalääkäreiden määrä vankiloissa on lisääntynyt viime aikoina. Kokemattomat ja nuoret keikkalääkärit ovat määränneet huumeita käyttäville vangeille opiaattilääkkeitä. Lue aiheesta lisää tästä jutusta.

Vankilavirkailijainliiton puheenjohtaja Jari Tuomela on tilanteesta huolestunut.

– Kun vankien keskuudessa leviää sana, että jossain vankilassa on tällaisia lääkäreitä, jotka painostuksen alla tai muuten antavat periksi helpommin kuin vakituinen lääkäri, niin se on erittäin huono asia turvallisuuden takia, sanoo Tuomela.

Monet Länsi-Suomen vankilat ovat olleet ilman lääkäriä syksyn aikana. Vaasan vankila on edelleen ilman lääkäriä. Yle kertoi eilen, että osa-aikaisena vankilalääkärinä toiminut Terhi Wuolijoki irtisanottiin muutama viikko sitten. Lue tästä lisää irtisanomisesta.

Tuomelan mukaan terveyspalvelujen huono saatavuus näkyy vankiloissa.

– Olen itse työskennellyt aiemmin vartijana. Jos lääkäripalveluita ei ole saatavissa, se tahtoo kiristää pinnaa, ja vangit reagoivat siihen. Vartijat ovat se taho, johon tyytymättömyys kohdistuu, Tuomela sanoo.

THL:n pääjohtaja Eskola: Tämä viesti mietityttää

Vankiterveydenhuolto siirtyi viime vuoden alussa oikeusministeriöstä Rikosseuraamuslaitoksesta sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselle.

THL:n pääjohtaja Juhani Eskola myöntää, että vankiterveydenhuollossa on ongelmia.

– Se viesti mietityttää, joka tuli eilen uutisten kautta. Siihen täytyy reagoida, Eskola sanoo.

Eskolan mukaan THL:ään on rakennettu vankiterveydenhuollon johtokunta. Pääjohtaja saa johtokunnasta raportteja säännöllisesti. Eskolan mukaan vankiterveydenhuollon ongelmat ovat olleet tiedossa, ja niitä on yritetty hoitaa.

Nyt pääjohtaja tarttuu asiaan uudelleen.

– Tämä uutisointi johtaa siihen, että käyn uudelleen keskusteluja johtokunnan kanssa ja yritän paneutua siihen, Eskola sanoo.

Vastuuministeri ei kommentoi

Sosiaali- ja terveysministeriössä vankien terveydenhuolto kuuluu ministeri Annika Saarikon (kesk.) vastuulle.

Yle pyysi Saarikolta kommenttia vankiterveydenhuollon tilanteesta. Saarikko pohti asiaa muutaman tunnin. Sen jälkeen hän ilmoitti avustajansa välityksellä, ettei kommentoi tänään tiistaina vankiterveydenhuollon tilaa.

Lue myös:

Vaasan vankila jo 2 kuukautta ilman lääkäriä – Lääkärille oudot potkut: "En pääse hakemaan edes työkenkiä"

Keikkalääkäri määräsi huumevangille opiaatteja – Vankilan sairaanhoitaja: "Tällaista kaaosta en ole koskaan aiemmin nähnyt"

Terveysjätti Mehiläisen lääkäri kaksoisroolissa: Ostaa keikkalääkäreitä Mehiläisestä vankiloihin – "Ei intressiristiriitaa"

Lue seuraavaksi