Hyppää sisältöön

Lähes 140-vuotiasta Aleksanterin teatteria uhkaa myynti

Alun perin venäläiseksi varuskuntateatteriksi valmistunut rakennus Helsingin Bulevardilla on suojeltu. Hallituksen puoliväliriihessä päätettiin, ettei teatterin vaatimiin korjauskuluihin myönnetä rahoitusta.

Aleksanterin teatterin katsomon penkit ovat rispaantuneet, mutta suurempi pulma on ikivanha talotekniikka. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Aleksanterin teatterin kiinteistön myyntiä ryhdytään selvittämään vaihtoehtona valtion rahoittamalle korjaukselle, kertoo valtionhallinnon yhteistyökumppani Senaatti-kiinteistöt.

Hallitus päätti toukokuussa puoliväliriihessään, ettei Aleksanterin teatterille heru korjausrahaa (siirryt toiseen palveluun)ja opetus- ja kulttuuriministeriö joutui toteamaan, ettei sillä valtion nykyisessä taloustilanteessa ole mahdollisuuksia rahoittaa Helsingissä Bulevardilla sijaitsevan suojellun rakennuksen vaatimaa laajaa peruskorjausta.

Ministeriö on tiedustellut myös Helsingin kaupungin kiinnostusta ryhtyä jälleen toimimaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa talossa, mutta kaupunki katsoo, ettei sillä ole tarpeita eikä mahdollisuuksia teatterin käyttöön eikä sen korjauksiin. 

Alun perin venäläiseksi varuskuntateatteriksi vuonna 1879 valmistuneen teatterirakennuksen edellinen laajempi peruskorjaus valmistui vuonna 1980. Tämän jälkeen Senaatti-kiinteistöt on ylläpitänyt rakennusta ja tehnyt korjaustöitä kiinteistön kunnon ylläpitämiseksi.

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, etteivät ylläpitokorjaukset enää riitä. Muun muassa teatterirakennuksen vanhentunut talo- ja näyttämötekniikka pitää uudistaa nykyvaatimusten tasolle, jotta toiminta teatterissa voisi jatkua.

Senaatti-kiinteistöt toivoo löytävänsä ostajan, jolla olisi mahdollisuudet toteuttaa korjaukset ja joka tarjoaisi kestävän ratkaisun talon pitämiseksi arvonsa mukaisessa kulttuurikäytössä. 

Aleksanterin teatteri Helsingissä. Kuva: Yle
.
.