Kemin vasemmisto äänesti Meri-Lapin sote-yrityksen sopimuskäsittelyn pöydälle – viivytystaistelu kiistetään

Kemin kaupunginhallitus ei halunnut antaa kaupunginjohtajalle oikeutta allekirjoittaa sopimusta, vaikka valtuusto on jo mandaatin myöntänyt.

sote-uudistus
Kemin kaupungintalo.
Antti Heikinmatti / Yle

Kemin kaupunginhallitus jätti maanantaina Meri-Lapin sote-yhteisyrityksen käsittelemisen pöydälle. Hallituksen oli muun muassa tarkoitus valtuuttaa kaupunginjohtaja Tero Nissinen allekirjoittamaan yhteisyrityksen perustamiseen liittyvät asiakirjat. Vasemmistoliiton Jouko Pasoja esitti asian jättämistä pöydälle sillä perusteella, että palvelusopimus tulee käsitellä ennen päätöstä kaupunginhallituksessa.

Äänestyksen päätyttyä tasan pöydällepanon ratkaisi puheenjohtajan, vasemmistoliiton Sari Moisasen ääni. Moisasen mukaan hallitus ei halunnut antaa kaupunginjohtajalle oikeutta allekirjoittaa sopimusta, vaikka kaupunginjohtaja ei enää tarvitse asiaan hallituksen valtuutusta.

– Kaupunginjohtajalla on oikeus allekirjoittaa sopimuksia kaupungin puolesta. Se kuuluu jo hänen tehtävänkuvaansa. Ei voida estää sitä, etteikö hän voisi nimeään näihin sopimuspapereihin laittaa ennen kuin päätöksentekijät ovat ne nähneet, Moisanen sanoo.

Meri-Lapissa Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio ovat päättäneet perustaa sotepalveluiden yhteisyrityksen Mehiläisen kanssa. Parhaillaan neuvotellaan sopimuksen yksityiskohdista.

Sopimusluonnos on nähty

Kemin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt yhteisyrityksen perustamisen ja kaupunginhallitus on aiemmin päättänyt panna valtuuston päätöksen toimeen. Tällä hetkellä hiotaan palvelusopimuksen yksityiskohtia. Päättäjät ovat nähneet sopimusluonnoksen.

Hallitus kuitenkin haluaa siis nähdä sopimuksen siinä muodossa, missä kaupunginjohtaja allekirjoittaa sen ennen kuin se on valmis antamaan kaupunginjohtajalle valtuutuksen sopimuksen allekirjoittamiseen.

– Tässä tilanteessa kyseessä on pitkäaikainen sopimus, jossa siirretään kaupungin palveluita ulkopuoliselle toimijalle. Jotenkin koen itse, että on helpompi antaa valtuutus allekirjoitukselle sen jälkeen, kun on nähnyt sopimussisällöt, Moisanen perustelee.

Viivytystaistelu kiistetään

Nissinen esitti, että hän voi näyttää sopimuksen hallitukselle, ennen kuin hän allekirjoittaa sen.

– Kaupunginjohtaja esitti tämän lisäyksen, mutta silloinhan se olisi tarkoittanut, että me olisimme antaneen valtuutuksen jo ennakoivasti. Nyt halusimme ottaa ainakin yhden kierroksen niin, että niitä papereita tarkastelee useampi silmäpari, Moisanen sanoo.

Samassa pöydälle jääneessä pykälässä oli tarkoitus päättää myös Kemin kokousedustajista yhteisyrityksen yhtiökokoukseen ja hallitukseen sekä yhteisyrityksen osakkeiden merkinnästä ja noin 15 000 euron merkintähinnan suorittamisesta.

Vasemmistoliitto on Kemissä vastustanut voimakkaasti yhteisyrityksen perustamista. Moisanen kuitenkin kiistää, että kaupunginhallituksessa vasemmistoliitto olisi pyrkinyt viivyttämään sopimuksen voimaantuloa.

– En usko, että kenenkään taustamotiivina oli, että ei mahdollistettaisi nopeassa aikataulussa sopimuksen allekirjoittamista. Varasimme mahdollisuuden ylimääräiselle hallituksen kokoukselle ensi maanantaina, Moisanen sanoo.

Pöydällepanoa kannattivat vasemmistoliiton Sari Moisanen, Jouko Pasoja, Matti Kettunen, Albana Mustafi ja demareiden Pirita Hyötylä.

Meri-Lapin neljä kuntaa ja Mehiläinen ovat perustamassa sote-yhteisyritystä, johon kuuluisi lähes puolet Länsi-Pohjan alueen terveyspalveluista ja Kemissä toimivan Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluja.