1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopiolaisvaltuutettu arvostelee kaupungin itsenäisyyspäivän juhlan monikulttuurisuusteemaa

Kuopiossa käydään keskustelua monikulttuurisuudesta osana kaupungin itsenäisyyspäivän juhlaa.

Kuva: Pentti Palmu / Yle

Kuopiossa kaupungin järjestämä itsenäisyyspäivän juhla on herättänyt arvostelua. Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja ja Kuopion kaupunginvaltuutettu Samuli Voutila arvostelee blogikirjoituksessaan Savon Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa painottuu monikulttuurisuus.

Juhlan teemana on kansainvälinen Kuopio. Sen musiikki- ja tanssiesityksissä on mukana useita eri kansallisuuksia edustavia ryhmiä.

Voutila ihmettelee kirjoituksessaan, miksi juhlassa esiintyy erilaisia kulttuureja, jotka eivät liity suomalaiseen kulttuuriin millään tavalla.

Asia on herättänyt keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Voutila sanoo blogissaan myös esittävänsä kaupunginvaltuustossa Monikulttuurikeskus Kompassin rahoituksen lopettamista.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Pekka Kantanen sanoo, että Voutilan kirjoitus on herättänyt kuopiolaispäättäjissä suurta huolestuneisuutta ja paheksuntaa.

Kantanen kehottaa Voutilaa perehtymään päätöksentekoon, sillä Kompassin rahoista päättäminen on lautakunta-asia.

Hyvinvoinnin edistämisen palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas kommentoi Voutilan arvostelua itsenäisyyspäivän juhlasta Ylelle sähköpostilla.

– Kokonaisuus on hyvin perinteinen. Itsenäisyyspäivän juhla on myös isänmaallinen, vaikka siinä halutaan tuoda esille myös tämän päivän Suomea ja suomalaisuutta, sanoo palvelualuejohtaja Pekka Vähäkangas.

Kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen sanoo, että kukin mieltää itsenäisyyspäivän tavallaan ja on luonnollisesti oikeutettu omiin mielipiteisiinsä.

– Me kaupungilla kunnioitamme ihmisten erilaisia mielipiteitä, myös omistamme eriäviä, sanoo Soininen.

Kuopion Vihreät julkaisi tiistaina iltapäivällä asiaan oman kannanottonsa (siirryt toiseen palveluun). Siinä todetaan, että Kuopio on kansainvälinen kaupunki, joka muuttuu sulkeutuneisuudella vain pienemmäksi.

Kuopion kaupungin kaikille avoin itsenäisyyspäivän juhla alkaa keskiviikkona musiikkikeskuksessa kello 14.30. Ennen juhlaa yleisölle on kahvitus Valohallissa kello 13.30 alkaen.

Juttuun lisätty tieto ja linkki Vihreiden kannanotosta kello 16.30.