Hyppää sisältöön

Verottomat nettiostokset EU:n ulkopuolelta loppuvat – Ahvenanmaan erikoisasema häviää

Tulevaisuudessa EU:n ulkopuolelta tilatuista pienistä tavaralähetyksistä joutuu maksamaan arvonlisäveron. Muutos tulee voimaan vuonna 2021.

Amazonin logistiikka- ja jakelukeskus Rheinbergissä Saksassa. Kuva: Friedemann Vogel / EPA

EU-maiden valtiovarainministerit sopivat tänään verkkokaupan arvonlisäverotuksen uudistuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Kuluttajalle konkreettinen muutos on arvolisäverovapauden poistuminen pieniltä, EU:n ulkopuolelta tilatuilta tavaralähetyksiltä. Tähän asti maahantuonnista ei ole tarvinut maksaa arvolisäveroa, jos paketin arvo on ollut alle 22 euroa.

– Tilaukset esimerkiksi Alibabalta, Ebaylta ja Amazonilta ovat aiheuttaneet aikamoista kilpailuhaittaa suomalaisille yrityksille. EU:n ulkopuolelta yritykset myyvät tavaraa verotta, kun Suomessa samaa tavaraa myyvät yritykset ovat joutuneet lisäämään Suomen alv:n siihen päälle, toteaa Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen.

Tämä on asettanut EU:ssa ja EU:n ulkopuolella toimivat yritykset eriarvoiseen asemaan. Komissio pyrkiikin nyt toimillaan vahvistamaan eurooppalaisten yritysten markkina-asemaa. Jääskeläinen uskoo, että muutoksella tulee olemaan vaikutusta myös Suomessa.

– Kyllä kaupoilta on tullut viestiä, että ihmiset selkeästi tilaavat netin kautta myös vähäarvoisia tavaroita. Uskon, että uudistuksen myötä suomalaiset yritykset ovat kilpailukykyisempiä, Jääskeläinen arvioi.

Verkkokaupan arvonlisäverovapaus poistuu vuoden 2021 alussa.

Veronkierto kuriin – ja myös Ahvenanmaa

Valtiovarainministeriön hallitusneuvos Tommi Parkkola kertoo komission arvioivan, että EU:n tasolla pienten tavaralähetysten tuontiverovapauden poistamisen vaikutukset ovat noin miljardin luokkaa. Valtioiden verotuloihin vaikuttaa positiivisesti myös veronkierron vaikeutuminen.

– Nykytilanteeseen on liittynyt verokiertoa siten, että tavaroiden arvo ilmoitetaan liian pieneksi. Komissio arvio, että tässä valtioiden verotulot kasvaisivat peräti 7 miljardilla eurolla, Parkkola kertoo.

Kaupan liiton Jääskeläinen näkee tämän olevan selkeä viesti myyjille.

– Tällaisen veronkierron pitää loppua. Jatkossa 500 euron arvoista kameraa ei enää voi ilmoittaa alle 22 euron arvoiseksi, Jääskeläinen summaa.

Muutos tulee vaikuttamaan myös Ahvenanmaahan, joka on pätevöitynyt verottoman verkkokaupan postittajana. Ahvenanmaa on EU:n veroalueen ulkopuolinen alue, mutta jatkossa tämä ei suo sille enää erivapauksia.

– Ahvenanmaalla on hyödynnetty tätä poikkeusasemaa, paitsi suhteessa Suomeen niin myös muihin EU:n jäsenvaltioihin. Vuonna 2021 se loppuu, koska kaikkialla EU:ssa luovutaan tästä vähäarvoisten tuotteiden verovapaudesta, Parkkola toteaa.

Jatkossa myyjät maksavat arvonlisäverot keskitetysti kaikkiin EU-maihin yhden sähköisen järjestelmän kautta.

Lue myös: