Tuore Idols-voittaja Anniina Timonen aikoo murtaa ikuisen kirouksen – tähtäimessä menestys

Anniina Timonen voitti perjantai-iltana Suomen Idols-kilpailun. Omaa voittoaan hän ei vieläkään meinaa uskoa todeksi.

Idols Suomi
Anniina Timonen
Anniina Timonen on uusi Idols-voittajaPetri Kivimäki/Yle

Viime perjantai-iltana huipentui monen viikon urakka, kun suorassa TV-lähetyksessä valittiin Suomen Idols 2017. Äärimmäisen tiukan kilpailun voitti lappeenrantalainen 22-vuotias Anniina Timonen.

Ennen finaalia Anniina ei ollut lainkaan varma voitostaan. Mielessä kävi mahdollisuus kolmannesta tai jopa toisesta sijasta. Aivan pienesti myös voitto.

– Kun oma nimi sanottiin, niin mieli tyhjeni. Oli jotenkin surrealistinen fiilis, eikä tässä ihan vielä itsekään käsitä, että on Idols-voittaja, kertoo kotiseudulleen Lappeenrantaan itsenäisyyspäivän viettoon saapunut Anniina Timonen.

Voiton jälkeen aikaisin sunnuntaiaamuna Anniina oli jo työpaikallaan helsinkiläisessä kahvilassa.

– Mitä sinä täällä teet? Sinähän voitit sen kilpailun, oli eräskin asiakas sanonut heti aamutuimaan.

Ujouden voitto

Anniina Timonen oli nuorena ujo tyttö. 12-vuotiaana hänelle tuli yllättäen sellainen olo, että haluaa laulaa. Niinpä hän aloitti, mutta teki sen vain kotonaan ja vain silloin, kun talo oli tyhjä. Vasta 17-vuotiaana hän rohkeni esiintymään ensimmäisen kerran muille.

– Kun vuonna 2015 olin mukana Voice of Finland -kilpailussa, se oli itse asiassa vasta minun kolmas julkinen esiintymiseni.

Se esiintyminen toi sitä kaivattua itsevarmuutta ja halua esiintymään.

Seuraavana syksynä Anniina pyrki Lappeenrannan musiikkiopistoon ja pääsi opiskelemaan laulua. Opettajiensa Kirsi Rissasen ja Jenny Liebkindin avulla hän oppi laulutekniikkaa ja eri laulutapoja.

– Musiikkiopistossa olin viime kevääseen saakka, kunnes muutin Helsinkiin.

Timonen kertoo, että Lappeenrannassa olisi ollut mukava asua, mutta musiikkipiirien takia oli paras muuttaa Helsinkiin. Siellä hän tekee biisejä ja siellä on keikkoja.

Anniina Timonen
Lappeenrannnan Linnoitus on tuttu paikka Anniina Timoselle Petri Kivimäki/Yle

Maalina menestyvä Idols-voittaja

Palkintona voitostaan Anniina Timonen sai levytyssopimuksen Universal Musicin kanssa. Istuessaan kotikaupungissaan Lappeenrannassa Anniina Timonen kertoo Idols-voittajia vaivaavasta kirouksesta: "Idols-voittajista sanotaan, että he eivät menesty".

– Tahdon rikkoa sen käsityksen. Haluan päästä esiintymään isoille lavoille, kertoo Timonen.

Menestyksen avain on Idols-voittaja Anniina Timosen mielestä suomirap. Hän itse haluaa esittää kappaleita, joissa yhdistyvät juuri rap ja laulu. Laulujen sanoja hän tekee itse ja niitä on kuulemma valmiina jo pöytälaatikossa.

Anniina Timonen
"Pitää olla uskollinen sille, mitä haluaa tehdä", sanoo Anniina Timonen.Petri Kivimäki/Yle

Voittaja ihailee rap-artisti Cheekiä, joka Timosen mielestä on tehnyt suomirapissa hienon uran.

– Cheek on tehnyt työtä määrätietoisesti ja pelottomasti. Hän ei mieti, mitä muut ajattelevat.

Toinen arvostusta nauttiva artisti Anniina Timosen silmissä on Antti Tuisku, joka myös oli tämän vuoden Idols-kilpailun tuomaristossa.

– Antti tuki meitä koko kilpailun ajan. Hän on myös sellainen artisti, joka on rohkea ja oma itsensä. Antti Tuiskun biiseistä tulee tosi hyvä mieli.

Samaa elämänohjetta hän tahtoo myös itse noudattaa.

– Pitää olla uskollinen sille, mitä haluaa tehdä.

Lähitulevaisuus ei vielä ole Anniina Timosenkaan tiedossa. Levy-yhtiön kanssa on sovittu useita palavereja. Lisäksi aika kuluu omia biisejä kirjoittaessa.

Itsenäisyyspäivänä on kuitenkin hetki aikaa rauhoittua.

– Ollaan perheen kanssa Lappeenrannassa tiiviisti neljän seinän sisällä. Tuntematon sotilas -elokuvan aion ainakin katsoa, kertoo Anniina Timonen.