Hyppää sisältöön

Tiessalo: Syntiset alusvaatteet ovat portti eroon – kolme surkeinta parisuhdeneuvoa ja kaksi loistavaa

Kun parisuhde tökkii, pikakorjaussarjaa ei olekaan. Joka sellaista markkinoi, valehtelee.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Naistenlehdet ja ihmissuhdeblogit pursuvat toinen toistaan näppärämpiä neuvoja parisuhteen hoitamiseen. Niissä annetaan ymmärtää, että pienellä vaivalla suhteen ongelmat häviävät, nopeimmillaan jo viidessä sekunnissa (siirryt toiseen palveluun)!

Väitän, että suuri osa neuvoista on kuitenkin tehottomia. Ne voivat olla suhteelle jopa haitaksi. Seuraavat kolme vinkkiä ovat lähes rikollisen huonoja. Älä siis kokeile niitä kotona.

Yksi: Tempputerapia

Romanttisia kynttiläillallisia ja seksikkäitä alusvaatteita markkinoiva tempputerapia lupaa, että ihmissuhteen ongelmat voidaan korjata yksittäisillä, pinnallisilla teoilla.

Ongelmien lakaiseminen illallispöydän alle ei ratkaise mitään. Kun jälkiruoka on syöty, ongelmat ponnahtavat jälleen esiin.

Tempputerapiassa oletetaan myös täysin perusteettomasti, että kaikki ihmiset syttyvät samoista asioista. Näin ei tietenkään oikeasti ole. Intiimin kanssakäymisen typistäminen seksileluihin tai –vaatteisiin on seksuaalisuuden irvikuva.

Kaksi: Antaminen

Jos parisuhteen ongelmana on seksi, olet varmasti törmännyt kehotukseen ryhtyä vaan hommiin, vaikka ei aina niin haluttaisikaan. Ajatuksena on toisaalta täyttää kumppanin toiveet ja toisaalta saada oma halu vähitellen heräämään.

Hyvät parisuhdeneuvot vaativat työtä ja peiliin katsomista.

Ohje kuulostaa kivikautiselta. Parisuhteen seksi on kahden ihmisen kohtaamista ja vuorovaikutusta kaikkein intiimeimmällä tasolla. Kenelläkään ei ole velvollisuutta ”antaa” toiselle. Eikä kenelläkään ole oikeutta sellaista vaatia.

Psykoterapeutti Maaret Kallio pitää ajatusta ”antamisen velvollisuudesta” vahingollisena. Hänen mielestään se on ahdistava ja jopa väkivaltainen näkökulma seksiin.

Ilmiselvää on, ettei tällainen neuvo paranna parisuhdetta lainkaan. Pikemminkin päinvastoin.

Kolme: Tyytyminen

Lakkaa vaatimasta liikoja. Tyydy siihen, mitä sinulla on. Ei se vaihtamalla parane. Näitä latistavia ohjeita riittää vaikka kuinka paljon.

Vaatimus tyytyä toimimattomaan parisuhteeseen aiheuttaa suurta henkilökohtaista tyytymättömyyttä, joka purkautuu kiukutteluna. Kauppakeskuksissa ja ABC-asemilla törmää jatkuvasti pareihin, joiden yhdessäolo on silkkaa tiuskimista, nälvimistä ja toisen arvostelua.

Antakaa toisillenne vapautta innostua, vapautta kehittyä ihmisenä.

Silti nämä parit pysyvät yhdessä. Ehkä tottumuksesta, ehkä yksinäisyyden pelosta. Parisuhdetta tyytyminen ei todellakaan paranna.

Hyvät parisuhdeneuvot pureutuvat paljon syvemmälle ihmisen tunteisiin ja psyykeen. Ne vaativat työtä ja peiliin katsomista.

Niitä ei todellakaan toteuteta viidessä sekunnissa. Mutta niitä kohti kannattaa kurotella. Seuraavassa kaksi hyvää ohjetta.

Yksi: Vapaus

”Onnistuneet liitot hengittävät ulospäin” (siirryt toiseen palveluun), sanoo Väestöliiton parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Antakaa toisillenne vapautta. Vapautta mennä ja tehdä erilaisia asioita, vapautta innostua, vapautta kehittyä ihmisenä. Toisen muutos ei ole uhka, vaan kiehtova mahdollisuus tutustua johonkin uuteen puoleen rakkaassa.

Pysykää ihanina toisillenne. Räjähtäneet kotiverkkarit kuuluvat roskikseen.

Näyttelijä-laulaja Maria Ylipää kuvaa Seurassa (siirryt toiseen palveluun) kauniisti, miten seksuaalisuus ei ole pelkkää toimintaa, vaan elämää ylläpitävä ja luovuutta ruokkiva voima. Parisuhteen ei tarvitse sitä kahlita.

Kaksi: Kumppanin arvostus

Pysykää ihanina toisillenne. Ei kotona tarvitse korkkareissa ja kravatissa patsastella, mutta räjähtäneet kotiverkkarit kuuluvat roskikseen. Miksi näyttäisit itsestäsi parhaat puolet työpaikalla ja huonoimmat puolet kotona?

Tähän me kaikki pystymme: ei lysähdetä joka ilta Netflixin syleilyyn vaan tervehditään kumppania ja kysytään, mitä hänelle kuuluu. Otetaan kadulla kävellessä kädestä kiinni. Katsotaan kauniisti.

Muuten parisuhteeseen aukeaa ovi, josta voi kävellä sisään joku toinen. Joku, joka katsoo kumppaniasi samoin kuin sinä vuosia sitten. Ja se katse saa kumppanisi silmät säihkymään ja sydämen soimaan.

Silloin parisuhteen ovesta on helppo kävellä ulos.

Paula Tiessalo

Kirjoittaja on helsinkiläinen terveys- ja hyvinvointiaiheisiin erikoistunut toimittaja, joka yrittää ymmärtää itseään ja muita. Pyrkii olemaan ihana puoliso, mutta lipsahtaa välillä riivinraudan puolelle.

.
.