Helsingin koulupomo: Kallion lukion opettajaa kuullaan pian – "Olemme käynnistämässä kurinpitomenettelyä"

Poliisi kertoi tänään, että se ei aloita esitutkintaa Kallion lukion häirintäepäilyistä. Päätös ei kuitenkaan vaikuta Helsingin kaupungin toimintaan.

Kallion lukio
Helsingin kaupungin Kallion lukio (Kallion ilmaisutaidon lukio) Helsingissä.
Kallion lukio Helsingissä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin kaupunki eli työnantaja kuulee Kallion lukion häirintäkohun keskiössä ollutta opettajaa lähiaikoina, kertoo Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen. Opettajaa tullaan kuulemaan jo joulukuun aikana.

Helsingin poliisi kertoi aiemmin tänään, että se ei aloita esitutkintaa Kallion lukion häirintäepäilyistä. Poliisi perusteli tätä sillä, että sille kerrotut epäasialliseksi koetut tapahtumat ovat tapahtuneet ennen seksuaalisen ahdistelun kriminalisointia. Yksi eli kunnianloukkausta koskenut tapaus oli taas vanhentunut.

Pohjolaisen mukaan poliisin tämänaamuinen päätös ei vaikuta Helsingin kaupungin toimintaan asiassa.

– Opettaja on tällä hetkellä pois koulutyöstä eikä varmasti ole nyt hetkeen palaamassa koulutyöhön. Työnantajan toimenpiteet ovat eri toimenpiteitä kuin poliisin, Pohjolainen sanoo.

Hän kertoo kaupungin itsekin selvittäneen opettajan toimintaa.

– Nyt meidän selvitystemme ja opiskelijoidenkin kertomusten perusteella olemme käynnistämässä kurinpitomenettelyä.

Mitä se tarkoittaa käytännössä?

– Käytännössä se tarkoittaa sitä, että me tulemme kuulemaan tätä opettajaa – onko tapahtunut mahdollisesti väärinkäytöstä, epäasiallista käyttäytymistä, seksuaalista häirintää.

– Tällaisen kurinpitomenettelyn päätöksenä voi olla se, että ei tehdä mitään tai sitten opettaja voi saada suullisen huomautuksen, kirjallisen varoituksen tai irtisanomisen, Pohjolainen avaa prosessia.

Hän ei ota kantaa siihen, mikä lopputulos tässä tapauksessa on mahdollinen tai todennäköinen.

Ministeriö haluaa Helsingiltä selvityksen

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) toivovansa Helsingin kaupungilta selvitystä siitä, miten se varmistaa ja mihin toimiin on ryhdytty, että jokaisen opiskelijan ja oppilaan oikeus turvalliseen ympäristöön toteutuu.

Ministeriön mukaan pyynnön syynä ovat Kallion lukion häirintäepäilyt.

– Suomen kouluissa ja oppilaitoksissa tulee olla ehdoton nollatoleranssi seksuaaliselle häirinnälle, sanoo opetusministeri, kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessa. Hän jatkaa:

– Koulun ja koulutuksen järjestäjän tehtävä on varmistaa, että oppimisympäristö on turvallinen kaikille lapsille ja nuorille. Häirinnän torjunta on koko kouluyhteisön yhteinen asia.

Kallion lukion tapaus nousi julkisuuteen marraskuun alussa, kun uutistoimisto STT kertoi, että koulun teatterityön opettaja olisi lähennellyt ja piinannut tyttöjä läpi 2000-luvun. STT oli haastatellut kahdeksaatoista oppilasta ja kahta opettajaa, jotka kertoivat opettajan epäasiallisesta käytöksestä vuodesta 2000 tähän vuoteen asti.

Opettaja on yhä virkasuhteessa Kallion lukioon, mutta ei juuri nyt opetustehtävissä.

Muun muassa näyttelijäntyön opettajat tuomitsivat tapauksen tuoreeltaan.

Juttua muokattu 5.12.2017 kello 19:04: Lisätty tieto siitä, että opetus- ja kulttuuriministeriö toivoo Helsingiltä selvitystä.

Lisää aiheesta:

Poliisi: Kallion lukion häirintäepäilyistä ei aloiteta tutkintaa (5.12.2017)

Kallion lukion rehtori: Ahdistelu koulumaailmassa on hyvin vakava väite – paras, että poliisi tutkii (6.11.2017)

Näyttelijäntyön opettajat: Raiskausharjoitteiden teettämiseen alaikäisillä ei ole ensimmäistäkään perustetta (6.11.2017)

Kallion lukion teatterityön opettajan epäasialliseksi väitetystä käytöksestä tutkintapyyntö poliisille – tapauksen nosti esiin STT (5.11.2017)