Libanonin pääministeri Saad al-Hariri perui lopullisesti eronsa

Hallitus linjasi, että sen tavoite on pysyä erossa alueellisista konflikteista.

Libanon
Libanonin presidentti Michel Aoun ja pääministeri Saad al-Hariri.
Libanonin presidentti Michel Aoun (vas.) ja pääministeri Saad al-Hariri tiistaina 5. joulukuuta.Dalati Nohra / EPA

Libanonin pääministeri Saad al-Hariri perui lopullisesti eroanomuksensa tiistaina. Ilmoitus herätti helpotusta Libanonissa, joka oli ajautunut poliittiseen kriisiin al-Haririn eroaikeiden myötä kuukausi sitten.

Sittemmin pääministeri jäädytti eroaikeensa tiettävästi presidentin pyynnöstä.

Libanonin hallitus vahvisti tiistaina virallisen linjansa: pysytellä erossa alueellisista konflikteista ja sodista. Tavoitteena on säilyttää "poliittiset ja taloudelliset suhteet arabiveljien kanssa", al-Haririn lukemassa linjauksessa sanottiin.

Saad al-Hariri kertoi alun perin eroaikeistaan televisiolähetyksessä Saudi-Arabiassa marraskuun alussa. Hän sanoi pelkäävänsä henkensä puolesta ja syytti Irania Libanonin tuhoamisesta.

Iran tukee Hizbollah-liikettä, jota on syytetty al-Haririn isän tappaneesta pommi-iskusta. Hizbollah taistelee myös Syyrian sisällissodassa maan hallituksen joukkojen tukena.

Saudi-Arabiassa al-Hariri kertoi harkitsevansa paluuta, mikäli Hizbollah lopettaa sekaantumisen alueellisiin konflikteihin esimerkiksi Syyriassa ja Jemenissä.

Saad Al-Hariri on johtanut Libanonin hallitusta vuodesta 2016. Hän aikoo puhua maansa tilanteesta Pariisissa perjantaina.

Lue lisää:

Libanonin pääministeri al-Hariri: Libanonilaisten tulisi kääntää katse sisäänpäin

Libanonin pääministeri al_Hariri pysyykin ehkä vallassa – lykkäsi eropyyntöä

Saad al-Hariri palasi takaisin Libanoniin – Ero pääministerin tehtävästä on edelleen auki

Lähteet: STT, AFP