1. yle.fi
  2. Uutiset

Himalajan lumimies onkin karhu? – Sherpojen tarinat jetistä ovat Veikka Gustafssonille tuttuja

Uusi tutkimus häivytti myyttiä uskomattomasta lumimiehestä, kun DNA-analyysi jetin jäännöksistä paljasti niiden alkuperäksi karhun.

Lumimies
Pekka takanaan lumimies.
Myyttinen jeti on esiintynyt myös vuonna 1954 valmistuneessa Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä -elokuvassa.Yle

Tutkijat analysoivat jetin osiksi arvelluista luista, karvoista ja hampaista peräisin olevaa solun mitokondrion DNA:ta. Näin saatua genomiaineistoa verrattiin eri karhujen vastaavaan ja tuloksena oli hammästyttävä yhtäläisyys.

Ympäri maailmaa kerätyistä 23 näytteestä ei löydetty kuin uutta lumimiehen genomia. Tutkimus (siirryt toiseen palveluun) on siis omiaan vähentämään uskomusta tarunhohtoiseen lumimieheen.

Buffalon yliopiston evoluutiobiologi Charlotte Lindqvist oli mukana analysoimassa näytteitä. Yhdeksästä väitetystä jetin näytteestä kahdeksan sisälsi karhun ja yksi koiran DNA:ta. Lindqvistin mukaan Himalajalla elää kaksi ruskeakarhulajia ja aasialainen mustakarhu.

Uutta tietoa saatiinkin lumimiehen sijaan Himalajan alueen karhujen evoluutiosta.

Vuosisatoja vanha myytti oudosta lumimiehestä elää kuitenkin edelleen vuoristoheimojen keskuudessa. Maailmalta tulleet vuorikiipeilijät ovat myös oivallisesti levittäneet tarinoita ja vauhtia niihin tuli erityisesti vuonna 1951.

Silloin vuorikiipeilijä Eric Shipton kuvasi isot jalanjäljet, joiden uskottiin olevan juuri lumimiehen tekemiä. Sen jälkeen jetiä on etsitty monta kertaa eri puolilta Himalajaa.

Sherpat pitävät hauskaa ja kertovat hurjia juttuja

Erilaisia lumimiestarinoita on kuullut ties kuinka paljon alueella liikkunut entinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson, joka vastaa puhelimeen Porkkalan majakalta.

– Juttujen määrä korreloi paikallisen väestön humalatilan asteeseen. Kun aletaan pitää hauskaa sherpojen kanssa, niin sitten alkaa tulla tarinoita jetistä ja sutista, joka on naaraspuolinen jeti, naurahtaa Gustafsson.

Hänen mukaansa tarinat ovat sellaisia, että joku on ollut paimenessa tai vienyt jakkeja jonnekin laitumelle ja siellä törmännyt jetiin.

– Muistan, kun olimme kivimajassa, jossa oli onneton valo. Siellä Dava Sherpa kertoi, kun oli saavutettu oikea tunnelma: Jeti tuli takaapäin ja heitti niin ja näin ja vaivoin pääsin ryömimään johonkin. Tällaisia ne tarinat olivat, mutta ilta oli jo aika pitkällä, kun tämäkin kuultiin.

Veikka Gustafsson on käynyt myös Khumjungin kylän luostarissa, missä säilytetään laatikossa jetin kalloksi tai päänahaksi väitettyä kappaletta. Netistä löytyy lukuisia sivuja (siirryt toiseen palveluun), joista voi arvioida tuon karvaisen päälaen olemusta. Haulla "yeti skull" löytää myös tarinoina Khumjungista.

Veikka Gustafsson in the Himalayas
Veikka Gustafsson takanaan Himalajan vuoristoa.Yle Uutisgrafiikka / Veikka Gustafsson

– Olen itsekin käynyt katsomassa sitä, mutta siellä on niin huono valaistus, että näki siellä olevan vain jonkun karvatötterön, muistelee Gustafsson nyt.

Tarkemmin sitä ei saanut tuolloin kuvata. Veikka Gustafsson muistelee, että joku oli saanut kallon tutkittavakseen ja se osoittautui vuohen tai lampaan nahaksi.

Tarut elävät silti edelleen ja arvostetut vuorikiipeilijät ovat järjestäneet retkiä etsimään jetiä. Khumjungin kallosta on kerrottu aina kaikissa kiipeilykirjoissa kautta aikojen.

Jäljet ja legendat

Himalajalla elävät ja liikkuvat ihmiset ovat nähneet lumileopardin, joka on hyvin arka eläin. Jetiä ei todistettavasti kukaan. Veikka Gustafsson epäilee, että jetin ääntelyksi arvaillut vihellykset ovatkin lumileopardin kiimahuutoja.

Lumesta havaitut jäljet sen sijaan voivat olla vaikka karhun.

– Itse metsästäjänä tietää, että mikä tahansa jälki laajenee, jos se saa auringonvaloa, sanoo entinen vuorikiipeilijä.

– Varsinkin jos eläimen tassussa tai sorkassa on jotain tummentavaa likaa, ja jos aurinko porottaa voimakkaasti niin kuin Himalajalla tekee, niin siitä voi tulla mikä tahansa jättiläisen jälki sen jälkeen, arvioi Veikka Gustafsson.

Tehdessään matkailuohjelmaa Himalajalla Veikka Gustafsson ohjattiin ihmisen luokse, jonka väitettiin kohdanneen jetin. Tarinaa taas kuultiin, mutta vasta hetken kuluttua.

– Se muistuttaa kaikkia muitakin legendoja, jotka alkavat elämään vasta silloin, kun on iloisempi mieli ja hankittu hieman tajuntaa laajentavaa ainetta.

Onhan lumimiehestä kirjoitettu lukuisia kirjoja ja se on Veikka Gustafssonin mukaan hyvä syy hankkia rahoitusta ja mennä Himalajalle jetiä etsimään taas kerran.

Lue myös nämä:

Aamulehden juttu Lumimiehestä (siirryt toiseen palveluun)Aamulehden juttu Lumimiehestä (siirryt toiseen palveluun)

MTV3:n juttu: Lumimies onkin karhu (siirryt toiseen palveluun)

Helsingin Sanomien juttu lumimies-tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun)

Ilta-Sanomien juttu Lumimies-tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun)

BBC:n englanninkielinen juttu Himalajan lumimiehestä (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi