Helsingin keskusta täyttyy mielenosoittajista ja kulkueista kello 15 alkaen – Poliisi on pyytänyt virka-apua muista maakunnista

Juhlakulkueiden lisäksi itsenäisyyspäivänä marssitaan myös aatteen puolesta ja osoitetaan mieltä eri puolilla kaupunkia.

itsenäisyyspäivät
Soihtukulkue valmiina lähtöön Töölöntorilla.
Soihtukulkue valmiina lähtöön Töölöntorilla 6.12.2016.Jyrki Lyytikkä / Yle

Lukuisien juhlatapahtumien lisäksi Helsingissä nähdään itsenäisyyspäivänä myös useita mielenilmauksia. Yhteensä poliisille on ilmoitettu noin kymmenkunta erilaista mielenilmausta ja kokoontumista.

Voit seurata livelähetystä ja hetki hetkeltä -uutisointia mielenosoituksista tässä jutussa.

Lisäksi keskustassa nähdään päivän ja illan aikana neljä isompaa kulkuetta, jotka aiheuttavat muutoksia liikennejärjestelyihin.

– Ihan tarkkaan ei voida ennakkoon sanoa, mitä katuja pitkin mikäkin kulkue menee. Tilanne elää vielä, koska reiteillä on esimerkiksi paljon tietöitä, sanoi Helsingin poliisin ylikomisario Juha Hakola tiistaina.

Kokoontumisten määrä on Hakolan mukaan tänä vuonna pitkälti samanlainen kuin aikaisempinakin vuosina. Yksittäisten mielenilmauksien tai kulkueiden osallistujamääriä on kuitenkin vaikea arvioida.

– Aikaisempina vuosina näihin tapahtumiin on osallistunut henkilöitä muutamasta sadasta aina muutamaan tuhanteen henkilöön. Sillä välillä se varmaan nytkin liikkuu, sanoo Hakola.

Neljä isoa kulkuetta halkovat Helsinkiä

Kulkueet sijoittuvat pääasiassa iltapäivälle klo 15:n ja 19:n välille. Ydinkeskustan lisäksi ne liikkuvat Hakaniemen ja Töölön suunnalla.

Kartta Helsingin keskustasta ja itsenäisyyspäivän kulkueista.
Yle Uutisgrafiikka

Iltapäivällä noin neljän aikaan lähtee Narinkkatorilta liikkeelle uusnatsien järjestämä "Kohti vapautta –kulkue", joka liikkuu Kisahallin puiston kautta Mäntymäen kentälle. Muun muassa Pohjoismainen vastarintaliike -järjestö mainostaa tapahtumaa verkkosivuillaan.

Samoihin aikoihin lähtee Hakaniemestä puolestaan liikkeelle Helsingin vasemmistonuorten ja anarkistien järjestämä vastamielenosoitus "Helsinki ilman natseja", joka päätyy Hesperian katujen välimaastoon. Illalla noin kello 18 Töölöntorilta lähtee liikkeelle myös äärikansanmielinen 612-kulkue, joka marssii Hietaniemen sankarihaudoille.

Keskustan liikenteeseen vaikuttaa illalla myös perinteinen opiskelijoiden itsenäisyyspäivän juhlakulkue. Se lähtee liikkeelle iltaviiden jälkeen ja kulkee Hietaniemen hautausmaalta Mannerheimintien ja Pohjois-Esplanadin kautta Senaatintorille.

Auto kotiin ja julkisilla keskustaan

Itsenäisyyspäivä vaikuttaa paljon Helsingin keskustan liikenteeseen ja erilaisia rajoituksia alkaa ilmaantua katukuvaan jo alkuiltapäivästä. Liikenteeseen vaikuttaa mielenilmauksien ja kulkueiden lisäksi lukuisat tapahtumat, Presidentinlinnan juhlavastaanotto sekä Eteläsataman ilotulitus.

Jos on keskustaan tulossa, niin siinä kahden jälkeen iltapäivällä ei kannata enää autolla tulla.

Pekka Höök

– Jos on keskustaan tulossa, niin siinä kahden jälkeen iltapäivällä ei kannata enää autolla tulla, sanoo ylikomisario Pekka Höök Helsingin poliisista.

Poliisi ohjaa liikennettä ja rajoittaa liikkumista sen mukaan, kuinka paljon tapahtumiin saapuu väkeä. Muun muassa Presidentinlinnaa ympäröivät kadut suljetaan läpiajolta kello 18 mennessä ja Eteläranta iltakahdeksaan mennessä.

Poliisi on myös pyytänyt Helsinkiin virka-apua muista maakunnista itsenäisyyspäivän ajaksi.

– Kyllä keskustaan uskaltaa tulla juhlimaan. Poliisi pitää ensisijaisen tärkeänä sitä, että Helsingissä on turvallista liikkua ja meillä on varsin merkittävästi poliisimiehiä paikalla. Toki on hyvä katsella ympärilleen ja mikäli jotain turvattomuutta ilmenee, niin silloin kannattaa välttää sellaisia paikkoja, sanoo Hakola.

Lue myös:

Lapset ja alpakat siirtyvät juhlimaan Suomea Töölön jalkapalloareenalle

Oliko Töölöntorille suunnitellulla lastentapahtumalla vain tarkoitus estää 612-soihtumarssi? Järjestäjät kiistävät

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus