Eurooppalaisministerit vetosivat USA:han – Suomi toivoo "malttia" Jerusalemin tunnustamiseen

Euroopassa vieraileva ulkoministeri Rex Tillerson sai kuulla EU:n ulkoministerien kannan Yhdysvaltain mahdollisiin aikeisiin tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Lähi-itä
Rex Tillerson ja Federica Mogherini.
Yhdysvaltojen ulkoministerillä Rex Tillersonilla ja EU:n ulkopoliittisella edustajalla Federica Mogherinilla oli hymy herkässä, vaikka he ovat täysin eri mieltä Yhdysvaltojen suunnitelmista tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

*BRYSSEL *Euroopan maat ovat vedonneet Yhdysvaltoihin, jotta maa ei tunnustaisi Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi.

– Jerusalemin asemasta molempien valtioiden pääkaupunkina on sovittava neuvotteluiden kautta, sanoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini.

Hän emännöi Brysselissä Yhdysvaltain ulkoministeriä Rex Tillersonia, joka osallistui kaupungissa EU:n ulkoministerien lounastapaamiseen. Myös eurooppalaisministerit kehottivat Yhdysvaltoja vielä harkitsemaan Jerusalem-kysymyksessä.

Useassa puheenvuorossa toivottiin, että tilanne alueella voisi jatkua nykyisenä.

– Tämä tuli monen ministerin suusta, sanoi Suomea kokouksessa edustanut ulkoministeri Timo Soini (sin.).

Soinin mukaan Suomi kannattaa Lähi-idän rauhanprosessissa kahden valtion mallia, jolle Jerusalemin tunnustaminen olisi isku.

– Toivomme malttia näissä asioissa, Soini sanoi Suomen linjasta.

Ulkoministeri Tillerson ei ottanut Brysselissä julkisesti kantaa Jerusalemin asemaan. Presidentti Donald Trump aikoo kertoa linjauksesta huomenna keskiviikkona.

Sekä Israel että palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Yhdysvaltain ja muiden ulkovaltojen suurlähetystöt sijaitsevat Tel Avivissa. Trump harkitsee kuitenkin linjausta, joka siirtäisi lähetystön Jerusalemiin.

Erimielisyyksistä huolimatta Tillerson vakuutteli, että Eurooppa on Yhdysvalloille tärkeä kumppani. Soini arveli että puhe on muutakin kuin sanahelinää. Samaa mieltä ollaan terrorismin vastustamisesta, Ukrainan sodasta ja turvallisuuskysymyksistä.

– Transatlanttinen suhde on edelleen hyvin vahva ja niin sen pitää olla. Se on Suomen etu ja Euroopan vakauden etu, Soini sanoi.

Lue lisää:

**
**Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Analyysi: Pudottaako Trump uutispommin Jerusalemiin?