Trump kertoi Abbasille siirtävänsä USA:n Israelin-suurlähetystön Jerusalemiin

Siirrolla Yhdysvallat tunnustaisi Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Abbas: "Päätöksellä vaarallisia seurauksia".

Lähi-itä
Mahmud Abbas ja Donald Trump tapasivat Betlehemissä 23. toukokuuta.
Donald Trump ja Mahmud Abbas tapasivat Betlehemissä 23. toukokuuta.Fadi Arouri / EPA

Donald Trump on ilmoittanut palestiinalaishallinnon presidentille Mahmud Abbasille aikovansa siirtää Yhdysvaltain Israelin suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Abbasin tiedottajan Nabil Abu Rdainahin mukaan Trump ei kuitenkaan täsmentänyt, koska siirto tapahtuisi. Aiemmin tänään Valkoinen Talo kertoi Trumpin siirtäneen päätöstään.

Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan, että hän siirtää Yhdysvaltojen Israelin-lähetystön Jerusalemiin ja tunnustaa kaupungin Israelin pääkaupungiksi.

– Presidentti Abbas varoitti päätöksellä olevan vaarallisia seurauksia rauhanprosessille, sekä alueen ja koko maailman rauhalle, turvallisuudelle ja vakaudelle, Abu Rdainah sanoi.

Lukuisat maailman johtajat ovat vedonneet Trumpiin suurlähetystön siirron estämiseksi.

Viimeksi tänään EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Federica Mogherini painotti tapaamisessaan Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin kanssa, että Jerusalemin asema pitää ratkaista neuvotteluilla.

Trumpiin ovat vedonneet myös Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Israel on itse julistanut koko Jerusalemin pääkaupungikseen, mutta kansainvälinen yhteisö ja kansainvälinen laki eivät tätä tunnusta.

Lue myös:

Lähi-idän-kirjeenvaihtajamme Aishi Zidanin analyysi siitä, mitä seuraisi, jos Yhdysvallat tunnustaisi Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Lähteet: Reuters