Koe uusi yle.fi

Suomi täyttää 100 vuotta – ja päivää pääsee juhlistamaan kuulaassa sinivalkoisessa säässä

Päivän pituus on lyhyt, mutta auringon nousun ja laskun välillä saadaan nauttia viime aikoina harvinaisista auringon säteistä.

Suomi 100
Sääkartta
Yle

Itsenäisyyspäivää vietetään huomenna kuulaassa, tyynessä pakkassäässä sateiden väistyessä hetkeksi.

– Aamun valjetessa lumihuntu peittää osin eteläistä Suomea, jossa maa on ollut pitkään mustana. Liukkautta saattaa esiintyä suolaamattomilla teillä, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Etelä-Suomesta sateet väistyvät nopeasti ja päivä jatkuu osin aurinkoisessa pikkupakkasessa. Lounais-Suomessa on lauhinta ja mittari pysyy nollan tuntumassa.

Itä-Suomessa, Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla pakkasta on muutama aste ja kevyttä lumisadetta tulee paikoin iltapäivällä etenkin maan itäosissa. Iltaa kohden sateet väistyvät koko maasta ja pakkanen kiristyy muutamalla asteella.

– Päivä on oikeastaan ihanteellinen itsenäisyyspäivän juhlintaan, tuuli ei tuiverra, ei tarvitse tarpoa loskassa eikä pakkanenkaan pure, paitsi aivan pohjoisessa, Borgström luonnehtii.

Lapissa lämpötila pysyttelee suurelta osin –20 asteen tuntumassa, kylmintä on Keski-Lapissa, jossa mittari putoaa paikoin 25 pakkasasteeseen.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Teiden kunnossapito

Rekkakolareissa menetetään joka talvi ihmishenkiä: Teiden talvihoitoon vaaditaan pikaisesti parannusta

Yleisurheilu

BBC: Oscar Pistorius loukkaantui vankilatappelussa

Turkki

Venäjä lainaa Nato-maa Turkille rahaa ohjushankintoihin

Kiina

Vuotanut dokumentti: Kiina rakentaa Pohjois-Korean rajalle pakolaisleirejä