1. yle.fi
  2. Uutiset

Sanankäänteet kovenevat – YK syyttää nyt Myanmaria Rohingya-vähemmistön kansanmurhasta

Tähän asti sekä YK että ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ovat välttäneet kansanmurha-termiä ja puhuneet etnisestä puhdistuksesta.

Rohingyat
Yli 600 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin.
Yli 600 000 rohingyaa on paennut Myanmarista Bangladeshiin.EPA-EFE/ABIR ABDULLAH

YK:n ihmisoikeuskomissaarin Zeid Ra'ad al-Hussein mukaan Myanmarin turvallisuusjoukot saattavat olla syyllistyneet rohingya-muslimien kansanmurhaan.

Al-Husseinin syytös on kovasanaisin kritiikki, mitä Myanmaria vastaan on käytetty kansainvälisen yhteisön toimesta. Tähän asti sekä YK että ihmisoikeusjärjestöt kuten Amnesty International ovat puhuneet etnisestä puhdistuksesta.

YK:n mukaan kansanmurha on kansalliseen, etniseen, rodulliseen tai uskonnolliseen ryhmään kohdistuvaa väkivaltaa, jonka nimenomaisena tarkoituksena on järjestelmällisesti tuhota koko ryhmä.

Etninen puhdistus puolestaan tarkoittaa toimintaa, jossa jokin etninen tai uskonnollinen ryhmä halutaan pois tietyltä alueelta.

Al-Husseinin mukaan Myanmarin viranomaiset ovat "polttaneet rohingyoja kuoliaaksi heidän omissa kodeissaan, murhanneet heidän lapsiaan, ampuneet summittain pakenevia siviilejä ja raiskanneet naisia sekä tyttöjä".

Al-Hussein myös sanoi, ettei yhdenkään yli 600 000 naapurimaa Bangladeshiin paenneen rohingyan tulisi palata Myanmariin, ellei heidän kohteluaan pystytä valvomaan.

Lue myös:

YK soittaa hälytyskelloja: Myanmar syyllistyy etniseen puhdistukseen

Essee: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta? Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Yhdysvallat: Myanmarin rohingyojen vainoissa kyse etnisestä puhdistuksesta

Rohingyat elävät käytännössä apartheidissa – Amnestyn raportti syyttää Myanmaria rotuerottelusta

Lue seuraavaksi