Herätys: Suomea onnitellaan maailman lehdissä, maamerkkejä valaistaan ja mielenosoituksia Helsingissä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto. Linnan juhlat huipentuu ilotulitukseen. Lähetys on kaksikielinen. Kuvassa vas. Heikki Ali-Hokka,  Marja Sannikka, Jaakko Selin, Jussi-Pekka Rantanen, Riku Riihilahti, Sami Sykkö, Piia Pasanen, Denise Wall, Sanna Savikko, Markus Liimatainen, Katja Johansson ja Salla Paajanen.
Itsenäisyyspäivän viettoa voi seurata Ylellä koko päivän aamusta asti.Jussi Nahkuri / Yle

Näin seuraat Suomen satavuotisjuhlapäivää Ylen kanavilla

Yle tarjoaa monenlaista seurattavaa television katsojille, netinkäyttäjille ja radion kuuntelijoille tänään Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlapäivänä. Perinteen mukaisesti ohjelmassa on Linnan juhlat, itsenäisyyspäivän valtakunnallinen paraati ja Tuntematon sotilas, mutta myös paljon muuta. Kokosimme tähän artikkeliin listauksen päivän mielenkiintoisimmasta media-annista.

Ulkomaiset tiedotusvälineet onnittelevat Suomea

Ruotsalaisissa sanomalehdissä on julkaistu useita Suomea käsitteleviä juttuja maamme satavuotispäivän kunniaksi. Dagens Nyheterin etusivulla lukee tänään ylälaidassa Päivän uutiset. Britannialainen The Guardian kehuu pääkirjoituksessaan Suomen saavutuksia tasa-arvossa. Saksalainen Die Welt puolestaan neuvoo, miten suomalaisten kanssa voi juhlia itsenäisyyttä. Tästä jutusta voi lukea lisää, miten Suomi näkyy tänään ulkomaisissa medioissa.

Kuvakaappaus Dagens Nyheter -lehden päätoimittajan Peter Wolodarskin twiitistä.
Kuvakaappaus Dagens Nyheter -lehden päätoimittajan Peter Wolodarskin twiitistä. Twitter

Maamerkit hehkuvat sinivalkoisena Suomen kunniaksi

Suomen satavuotisjuhlapäivää ehdittiin juhlistamaan ulkomailla jo eilen. Muun muassa lähes 2 000 vuotta vanha Rooman Colosseum valaistiin sinivalkoisiin väreihin Finlandia-hymnin soidessa. Myös muut kymmenet ikoniset kohteet maailmalla saavat värivalaistuksen itsenäisyyspäivän kunniaksi.

Colosseum sinisessä valossa.
Tiziana Fabi / AFP

Itsenäisyyspäivä vetää mielenosoittajat Helsingin kaduille

Lukuisien juhlatapahtumien lisäksi Helsingissä nähdään itsenäisyyspäivänä myös useita mielenilmauksia. Yhteensä poliisille on ilmoitettu noin kymmenkunta erilaista kokoontumista. Lisäksi keskustassa nähdään päivän ja illan aikana neljä isompaa kulkuetta, jotka aiheuttavat muutoksia liikennejärjestelyihin. Poliisi on varautunut itsenäisyyspäivään lisämiehityksellä.

Töölöntorille kokoontui ihmisiä. 612-soihtukulkue aloittaa marssinsa kohti Hietaniemen hautausmaata.
Töölöntorille kokoontui ihmisiä. 612-soihtukulkue aloittaa marssinsa kohti Hietaniemen hautausmaata.Jyrki Lyytikkä / Yle

Presidentti ylensi kenraaleja

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ylentänyt itsenäisyyspäivänä prikaatikenraalit Markku Myllykankaan ja Timo Kakkolan kenraalimajureiksi. Presidentti ylensi myös everstit Antti Lehtisalon, Janne Jaakkolan ja Tuomo Revon prikaatikenraaleiksi. Ylennyksistä voi lukea lisää täältä.

Kenralimajurin kauluslaatta
Yle

Sää

Etelän lumisateet väistyvät kaakkoon yön aikana, mutta idässä sataa keskiviikkona vielä paikoin. Itsenäisyyspäivänä on enimmäkseen poutaa. Idässä liikkuu vähäisiä lumisateita. Lämpötila on lähes koko maassa pakkasella.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääkartta keskiviikolle 6. joulukuuta.
Sääkartta keskiviikolle 6. joulukuuta. Yle