Tunnustaako Trump Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi? Seuraa suoraa lähetystä puheesta

Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystön siirtäminen Tel Avivista Jerusalemiin voi viedä vuosia, arvioivat yhdysvaltalaiset hallituslähteet.

Jerusalem
Suora lähetys: Tunnustaako Trump Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi?
Suora lähetys: Tunnustaako Trump Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi?

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan pitävän tärkeän ulkopoliittisen puheen keskiviikkoiltana. Puhetta voit seurata ylläolevasta videosta.

Yhdysvalloissa nimettömänä pysyttelevät hallitusviranomaiset ovat vahvistaneet, että presidentti Donald Trump aikoo tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Viranomaisten mukaan Trump ilmoittaa asiasta tänään kello 20 Suomen aikaa.

Presidentti Trumpin kerrotaan ilmoittavan suunnitelmastaan siirtää Yhdysvaltain Israelin-suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin. Siirto ei kuitenkaan tapahdu välittömästi, vaan siihen voi mennä vuosia, hallitusviranomiset kertovat.

Uutistoimisto AFP:n tietojen mukaan Trump tukee kahden valtion mallia, jos israelilaiset ja palestiinalaiset asettuvat kannattamaan suunnitelmaa.

Lukuisat maailman johtajat ovat vedonneet Trumpiin suurlähetystön siirron estämiseksi. Jerusalem on pyhä kaupunki kolmelle isolle uskontokunnalle: juutalaisille, kristityille ja muslimeille. Trumpin päätöksen pääkaupungin tunnustamisesta pelätään heikentävän Lähi-idän rauhanprosessia.

Valkoinen talo ilmoitti tiistai-iltana Suomen aikaa, että presidentti Trump keskustellut viiden Lähi-idän maan johtajan kanssa suunnitelmistaan. Trumpin yhteydenotosta kertoi eilen myös palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Lähi-idän-kirjeenvaihtajamme Aishi Zidanin analyysi siitä, mitä seuraisi, jos Yhdysvallat tunnustaisi Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Miksi Jerusalem on niin tärkeä? Viisi kysymystä pyhän kaupungin asemasta ja sen merkityksestä

Lähteet: Reuters, AP, AFP, Tass, STT