Rauhallinen Ruotsi ja tasa-arvon edelläkävijä – maailman lehdet onnittelevat satavuotiasta Suomea

Ruotsalainen Dagens Nyheter onnittelee satavuotiasta näyttävästi etusivullaan.

Suomen itsenäisyyspäivä
Kuvakaappaus Dagens Nyheter -lehden päätoimittajan Peter Wolodarskin twiitistä.
Kuvakaappaus Dagens Nyheter -lehden päätoimittajan Peter Wolodarskin twiitistä. Twitter

Naapurimaassamme Ruotsissa Suomen satavuotisjuhla otetaan upeasti esille. Ruotsalaisen Dagens Nyheterin etusivulla on useampi Suomea käsittelevä juttu.

Näyttävin huomionosoitus on kuitenkin lehden etusivu, jonka ylälaidassa lukee tänään Päivän uutiset. Etusivu näkyy muun muassa lehden päätoimittajan Peter Wolodarskin onnittelutviitissä satavuotiaalle.

Suomi oli oikeassa

Lehden kirjoituksissa käsitellään muun muassa Suomen sotakokemuksia, muumeja ja saunaa. Pääkirjoituksessaan Dagens Nyheter muistuttaa koskettavasti, kuinka paljon talvi- ja jatkosota ovat muokanneet Suomea.

– Suomesta tuli leskien, isättömien lasten ja selviytyjien kansa. Oli noustu vastaan ja selviydytty, Dagens Nyheterin pääkirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan.

Lehti valittaa, että ruotsalaiset tietävät harmittavan vähän Suomesta, vaikka mailla on enemmän yhdistäviä tekijöitä kuin erottavia. Pääkirjoituksessa kehotetaan ruotsalaisia tutustumaan Suomeen ja ottamaan oppia Suomesta.

– Ehkä meidän pitäisi kutsua Suomea rauhalliseksi Ruotsiksi. Siinä missä Ruotsi on rynnistänyt tekemään erilaisia sosiaalisia ja poliittisia kokeiluja on toisella puolella Itämerta otettu rauhallisemmin.

Dagens Nyheterin mielestä osoitus Suomen rauhallisuudesta on satsaaminen puolustusvoimiin.

– Ruotsissa kuviteltiin, että kylmä sota päättyisi ikuiseen rauhaan. Suomessa tiedettiin, että nukkuvaan karhuun ei kannata koskaan luottaa. Suomi tarkkaili rajaa ja piti kiinni asevelvollisuudesta. Ja oli jälleen oikeassa.

Viron suosituin suomalainen

Eteläisessä naapurimaassamme Virossa äänestettiin itsenäisyyspäivän kunniaksi siitä, kuka on suosituin suomalainen. Viron yleisradioyhtiö ERR:n radiokanavan, Vikerraadion äänestyksen (siirryt toiseen palveluun) voitti Suomen marsalkka Carl Gustav Emil Mannerheim.

Radiokanavan äänestyksessä toiseksi suosituin suomalainen oli presidentti Tarja Halonen, kolmanneksi tuli autourheilija Kimi Räikkönen ja neljäs oli taiteilija Tove Jansson.

Virolaisen Postimees-sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) nimi on tänään itsenäisyyden kunniaksi Postimies. Lehden nimen vieressä on lisäksi Suomen satavuotisjuhlien tunnus. Lehti muistaa pohjoisen naapurimaan juhlapäivää useilla jutuilla, joissa käsitellään muun muassa Suomen urheilumenestystä.

Tasa-arvon mallimaa

Englantilainen The Guardian-verkkolehti ottaa pääkirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) esille Suomen saavutukset tasa-arvon saralla. Lehti muistuttaa, että Suomi antoi ensimmäisenä maana Euroopassa naisille äänioikeuden.

Erillisessä, laajassa artikkelissa The Guardian (siirryt toiseen palveluun) nostaa esille sen, että Suomessa isät viettävät jopa äitejä enemmän aikaa kouluikäisten lastensa kanssa. Guardianin jutussa korostetaan, että Suomessa etusijalle nostetaan lapsen etu ja panostetaan siihen, että myös isät käyttäisivät perhevapaita.

Kuvakaappaus The Guardian -lehden nettisivuilta artikkelista 6. joulukuuta 2017.
Kuvakaappaus The Guardian -lehden nettisivuilta artikkelista 6. joulukuuta. The Guardian

Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC muistaa tänään Suomen itsenäistymistä. BBC:n maailmanpalvelun, World Servicen, myöhemmin päivällä lähetettävässä Witness-radio-ohjelmassa (siirryt toiseen palveluun) muistellaan, miten ruokapula ja yhteiskunnallisen mullistuksen aiheuttama kaaos vaikutti monien tavallisten ihmisten elämään.

Amerikkalaisen The Wall Street Journalin artikkelissa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että Suomen satavuotisjuhlat ovat ennen kaikkea vaikeuksista selviytymisen juhlaa. Nyt Pohjoismainen hyvinvointivaltio ja innovaatiot luovat pohjan hyvälle elintasolle ja talouskasvulle, mutta haasteita tuovat ikääntyvä väestö ja tuottavuus.

Aftonbladet listaa parhaat urheilijat

Ruotsalainen iltapäivälehti Aftonbladet puolestaan listaa Suomen sata parasta urheilijaa itsenäisyyspäivän kunniaksi. Aftonbladetin listan (siirryt toiseen palveluun) kärjessä ovat Paavo Nurmi, Lasse Viren ja Teemu Selänne, mutta mukaan mahtuu hyvin erilaisia urheilijoita.

Lehden kulttuurisivuilla puolestaan käsitellään Väinö Linnan tuotantoa eli Täällä Pohjantähden alla romaanitrilogiaa ja Tuntematon sotilas-romaania. Kirjoittajan mielestä tuntuu kuin Suomen dramaattinen historia tapahtuisi rinnakkaisessa todellisuudessa.

–Ihmiset ovat hyvin samanlaisia kuin ruotsalaiset, mutta historia muokkaa heistä erilaisia. Väärinkäytetyllä sanalla veljeskansa on todellakin merkitystä, toteaa Aftonbladetin kulttuuritoimittaja Carsten Palmaer (siirryt toiseen palveluun).

Sillanpäätä pitää lukea

Saksalaisen Die Welt-lehden toimittaja Tilman Krause antaa saksalaisille neuvoja, miten suomalaisten kanssa voi juhlia itsenäisyyttä. Esille voi ottaa isokukkaiset Marimekon pöytäliinat, syvänsiniset Arabian lautaset, Iittalan hauskat Ultima Thule-lasit ja kukat voi laittaa Aalto-vaasiin.

Mutta ennen kaikkea Die Weltin toimittaja suosittelee saksalaisia lukemaan vastailmestyneen Frans Eemil Sillanpään Nuorena nukkunut-romaanin saksankielisen käännöksen. Kirjoittajan mielestä romaanin Siljan tarina muistuttaa Suomen kesistä ja valon leikistä lohduttavalla tavalla.

Saksalainen Frankfurter Allgemeine-lehti (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kirjoittaa näyttävästi ranskalaisen Olivier Hornin, Suomen itsenäisyyden alkumetreistä tekemästä dokumenttielokuvasta.

Myös ruotsalainen Dagens Industri-talouslehti ottaa esille, kuinka vaikeassa tilanteessa Suomi itsenäistyi, kun itsenäistymisen jälkeen alkoi verinen sisällissota.

Lehden pääkirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) muistutetaan, että Suomelle vapaus merkitsi myös itsenäistymista Ruotsista, joka usein unohtuu Tukholmassa. Suomelle Ruotsin vallan aika ei ollut helppoa, sillä kuningas ja hänen joukkonsa olivat tuntuivat usein enemmän ryövärijoukolta kuin suojelijoilta.

Juttua päivitetty klo 11.20 lisäämällä virolaismedian Suomen itsenäisyyden huomioiminen