1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Theresa May

Islamistit suunnittelivat Britannian pääministeri Mayn tappamista

Miehet aikoivat tehdä pommi-iskun pääministerin virka-asunnon lähellä, Downing Streetillä.

Theresa May
Pääministeri Theresa May
Pääministeri Theresa MayNeill Hall / EPA

Kaksi terrori-iskun suunnittelusta epäiltyä miestä on ollut keskiviikkona oikeudessa Lontoossa. Viime viikolla pidätettyjä miehiä syytetään terrorismirikoksista.

Brittiläisen Sky News -televisiokanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan miesten suunnitelmina oli tehdä räjähdeisku Downing Streetillä. Räjähdystä seuranneen kaaoksen aikana miehet suunnittelivat tappavansa pääministeri Theresa Mayn.

Syyttäjän mukaan miesten tarkoituksena on laukaista räjähde Downing Streetin porttien luona. Sen jälkeen he olisivat menneet pääministeri Mayn virka-asuntoon ja tappaneet hänet.

Skyn mukaan suunnitelma oli niin vakava, että Britannian sisäisen turvallisuuspalvelun MI5:n johtaja kertoi suunnitelmasta hallituksen ministereille.

Terrori-iskun suunnittelusta syytetään pohjoislontoolaista, 20-vuotiasta miestä ja Birminghamin lähistöltä kotoisin olevaa, 21-vuotiasta miestä.

MI5:n johtaja Andrew Parker kertoi tiistaina Mayn hallitukselle, että Britanniassa on maaliskuun jälkeen onnistuttu estämään yhdeksän terrori-iskua.

Kuluneen vuoden aikana Britanniassa on tehty neljä terrori-iskua, joissa on kuollut 36 ihmistä. Parkerin mukaan maan terrori-uhka on nyt korkeimmalla tasolla vuosikymmeniin.

Downing Streetillä on Britannian pääministerin virka-asunto. Vuonna 1991 Irlannin tasavaltalaisarmeija IRA teki kadulle ammusiskun. Tuolloinen pääministeri, John Major, oli silloin virka-asunnossaan, mutta ei loukkaantunut iskussa.

Lisätty 13.40 tiedot oikeuden istunnosta

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi