Trumpin suunnitelma tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi huolestuttaa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Jerusalem-ilmoituksen pelätään lietsovan levottomuuksia Lähi-Idässä.

Jerusalem
Jerusalemin vanhakaupunki ja Al-Aqsan moskeija kuvattuna ilmasta vuonna 2010.
Jerusalemin vanhakaupunki ja Al-Aqsan moskeija kuvattuna ilmasta vuonna 2010. Marina Passos / AFP

Yhdysvalloissa hallituslähteet ovat vahvistaneet, että presidentti Donald Trump aikoo tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Trumpin odotetaan ilmoittavan asiasta keskiviikkoiltana pitämässään puheessa.

Samalla Trumpin on tarkoitus ilmoittaa, että Yhdysvallat siirtää myöhemmin myös suurlähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin.

Levottomuuksia pelätään

Trumpin suunnitelmat herättävät huolta eri puolilla maailmaa. Paavi Franciscus korostaa, että Jerusalem on pyhä kaupunki juutalaisille, kristityille ja muslimeille.

–En voi olla tuomatta esille syvää huoltani viime päivinä syntyneestä tilanteesta. Vetoan voimakkaasti, jotta kaupungin asema pidettäisiin nykyisellään, paavi sanoi viikkopuheessaan.

Katolisen kirkon johtajan mielestä Jerusalemin tilanteen pitäminen vakaana olisi tärkeää, jotta jo entuudestaan jännittyneellä alueella ei syntyisi uusia jännitteitä.

Myös Saksan ulkoministeriön lausunnossa pelätään, että Lähi-idässä voi leimahtaa väkivaltaisia levottomuuksia tunnustuksen seurauksena. Ulkoministeriö kehottaa alueella olevia saksalaisia välttämään mahdollisia mielenosoituksia Jerusalemissa, Länsirannalla ja Gazassa.

Tunnustus lisää jännitteitä alueella

Myös Britannia on huolissaan Trumpin suunnitelmasta. Ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan Jerusalemin asema pitäisi ratkaista osana Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvotteluja.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu pitää Jerusalemin suunniteltua tunnustamista vakavana virheenä. Çavuşoğlun mielestä tunnustus lisäisi vain kaaosta ja epävakautta.

Myös Venäjä ja Kiina ovat huolissaan mahdollisen tunnustuksen seurauksista. Kiinan ulkoministeriön mukaan pelättävissä on, että se lisää jännitteitä alueella.

Eri puolilta maailmaa on vedottu Trumpiin, jotta hän ei tunnustaisi Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi. Trump lupasi vaalikampanjassaan, että lähetystö siirretään Jerusalemiin.

Israelin mielestä Jerusalem on sen pääkaupunki. Tästä voit lukea lisää siitä, miksi Jerusalemin asema on niin kiistanalainen:

Miksi Jerusalem on niin tärkeä?

Tässä on Lähi-idän kirjeenvaihtajamme analyysi siitä, millaisia seurauksia tunnustamisella voisi olla.

Lähteet: Reuters