Vähävaraisten itsenäisyyspäiväjuhla järjestettiin karsittuna versiona – kävijät kansoittivat Hakaniemen torin

Heikki Hurstin itsenäisyysjuhlassa jaettiin tuhatkunta ruokakassia apua tarvitseville. Aiempina vuosina ohjelmaan kuuluneet lämmin ruoka ja esiintyjät jätettiin tällä kertaa pois, mutta kävijämäärä pysyi korkeana.

ruoka-apu
Heikki Hurstin itsenäisyyspäiväjuhlassa jaettiin jälleen ruoka-apua vähävaraisille
Heikki Hurstin itsenäisyyspäiväjuhlassa jaettiin jälleen ruoka-apua vähävaraisille. Yle / Antti Lähteenmäki

Heikki Hursti, ja ennen häntä hänen vanhempansa Veikko ja Lahja Hursti ovat järjestönsä avulla järjestäneet itsenäisyyspäivän juhlia heikompiosaisille jo vuosikymmenten ajan. Tänäkin vuonna noin tuhat ihmistä saapui hakemaan ruoka-apua Hurstilta.

Juhlassa on aiempina vuosina jaettu lämmintä ruokaa, ja paikalla on ollut esiintyjiä ja pidetty puheita. Tänä vuonna juhla oli riisutumpi, ja keskittyi ruokakassien jakoon.

– Rakennelmat, joita täällä torilla on, tekivät muutoksen suunnitelmiin. Toisaalta monena vuonna itsenäisyyspäivänä on satanut vettä tai räntää ja ihmiset ovat kastuneet. Nyt ajateltiin että tehdään lyhyempi juhla, jossa oli pieni puhe ja yhteinen rukous, ja sen jälkeen alettiin jakamaan näitä ruokapusseja, kertoo toimintaa organisoiva Heikki Hursti.

Vähävaraisten itsenäisyyspäiväjuhlan järjestäjä Heikki Hursti
Heikki Hursti järjesti itsenäisyyspäiväjuhlan vähävaraisille.Yle / Antti Lähteenmäki

Hursti toteaa, että tilaisuus merkitsee siellä käyville ihmisille paljon.

– Jo kaksi tuntia ennen kuin aloitimme jaon väkeä alkoi kokoontumaan. Joku tuosta jonosta mulle sanoi, että täällä on tosi kiva olla, ja vaikka joutuukin jonottamaan, niin täällä on hyvä tunnelma. Hän sanoi, että tuli oikein hakemaan sitä itsenäisyyspäivän tunnelmaa täältä – ja todennäköisesti hän sai sen.

Pelkistetty juhla myös eteni aiempia vuosia nopeammin. Puolilta päivin alkanut juhla jakoi jo alle tunnissa yli yhdeksänsataa ruokakassia.

Perinne myös monille vapaaehtoisille

Tapahtumassa vapaaehtoisena toimiva Timo Vilhunen oli mukana nyt kolmatta vuotta.

– Kyllä se on jo tavallaan perinne täällä olla. Tämä tunnelma saa tulemaan aina takaisin.

Köyhien itsenäisyyspäiväjuhlassa vapaaehtoisena toimiva Timo Vilhunen.
Timo Vilhunen oli vapaaehtoisena juhlassa jo kolmatta vuotta. Yle / Antti Lähteenmäki

Vilhunen toimii myös arkisin vapaaehtoisena Hurstin yhdistyksen ylläpitämällä ruoka-avun jakopisteellä. Hänellä on selväsanaiset terveiset itsenäisyyspäivää viettävälle maalle.

– Tsemppiä kaikille. Toivottavasti tässä parempaa kohti mennään, ettei niin monen enää tarvitsisi täällä jonossa seistä.