Hyppää sisältöön

Sotaelokuvien tähdet Linnan juhlissa – "Suomen voima on monimuotoisuudessa"

Ikitie-elokuvaa tähdittävä näyttelijä Tommi Korpela ja Tuntematon sotilas -elokuvan ohjaaja Aku Louhimies saapuivat tasavallan presidentin juhlavastaanotolle.

Näyttelijät Elina Knihtilä ja Tommi Korpela saapuvat itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan Helsingissä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ikitie-elokuvaa tähdittävä Tommi Korpela saapui Linnan juhliin avopuolisonsa, Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun professorin ja näyttelijä Elina Knihtilän kanssa.

Pariskunta on ollut itsenäisyyspäivän vastaanotolla myös aiemmin, ja Korpela kertoi odottavansa jälleen erikoisia tapaamisia muidenkin kuin näyttelijöiden kanssa.

– Linnassa tapaa vähän muitakin ihmisiä, kun muutoin oma lähipiiri pyörii oman alan ympärillä, Korpela tuumi.

Korpela on pääosassa Ikitie-elokuvassa, joka kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan. Antti Tuurin romaaniin perustuva filmatisointi kertoo unohdettujen suomalaistaustaisten kohtaloista Stalinin vainoissa Neuvostoliitossa. Näyttelijä kertoo saaneensa runsaasti palautetta roolistaan amerikansuomalaisena kolhoosityöntekijänä.

– En ole varmaan ikinä saanut näin paljon palautetta mistään elokuvasta, se on selvästi koskettanut ihmisiä. Palautetta on tullut paljon sellaisilta ihmisiltä, joita elokuvan aikakausi ja historiallinen teema koskevat esimerkiksi suvun kautta.

Näyttelijän mukaan elokuva on tärkeä muistutus nykypäivään. Suomestakin on lähdetty etsimään parempaa elämää, ja muuttajia kohdeltiin usein huonosti. Ja nyt historia toistaa itseään pakolaisten kohdalla, Korpela pohti.

– Meidän kaikkien olisi myönnettävä, että maailma on väistämättä avautumassa. Ei voi jättäytyä maailman kehityksestä ulkopuolelle ja eristäytyä.

Aku Louhimiehen mukaan Suomen tulee tehdä itseään näkyväksi

Tuntematon sotilas -suurelokuvan tekeminen sai Aku Louhimiehen pohtimaan näkökulmia Suomen itsenäisyyteen. Hänen mieleensä on jäänyt erityisesti edesmenneen presidentin Mauno Koiviston ajatus siitä, että Suomen tarina on tarina selviytymisestä.

– Se on kiinnostava ja ajankohtainen näkökulma edelleen. Suomi on aika pieni maa ja pieni kielialue, joten kyllä meidän pitää tehdä töitä sen eteen, että olemme jatkossakin olemassa, Louhimies pohtii.

Ohjaaja on tyytyväinen, miten hyvän vastaanoton hänen versiointinsa kansallisaarre Tuntemattomasta sotilaasta on saanut.

– Jos meillä on kohta 15 prosenttia suomalaisista nähnyt tämän elokuvan, niin sehän on aikamoinen joukko, Louhimies sanoo.

Tuntemattoman sotilaan levitys ja markkinointi on kovassa vauhdissa ulkomailla, ja elokuva pitää Louhimiestä kiireisenä vielä pitkään. Hän toivoo jatkoa keskustelulle elokuvasta sekä siitä, miten se voisi auttaa näkemään historiaamme ja tulevaisuuttamme.

– Suomen voima on ja on ollut monimuotoisuudessa. Erilaisuuden hyväksyminen tekee meistä jatkossakin vahvempia.