Presidenttiehdokkaat puhuivat itsenäisyydestä Linnan juhlissa: Vanhanen: Presidenttikisa ei vaikuta illan keskusteluihin

Kotiseutua, tilannetajua ja toivoa tulevaisuuteen. Näistä kaikista presidenttiehdokkaat puhuivat Linnan juhlien yhteydessä.

Linnan juhlat
Matti Vanhanen kättelee Sauli Niinistöä.
Matti Vanhanen Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä 6. joulukuutaTimo Korhonen / AOP

Perussuomalaisten presidenttiehdokkaalle Laura Huhtasaarelle itsenäisyys ja vapaus ovat suuria arvoja. Hänen mukaansa on valtava kunnia olla Linnan vieraana presidenttiehdokkaana itsenäisyyden juhlavuonna. Hän uskookin, että lähestyvät vaalit puhuttavat illan aikana.

Huhtasaaren juhlatyyli henkii porilaisuutta. Kotiseutu on esillä erityisesti asusteiden yksityiskohdissa, sillä Huhtasaaren iltalaukun kyljessä on Porin karhu. Laukun toinen kylki juhlistaa Suomen 100-vuotisjuhlaa.

Yksinkertaisen iltapuvun vedensinistä väriä Huhtasaari kuvailee isänmaallisen siniseksi. Kokonaisuuden suunnittelija on porilainen Kaisu Rytisalo, joka otti Huhtasaareen yhteyttä ennen itsenäisyyspäivää.

Alun perin Huhtasaari kertoo suunnitelleensa, että tulisi Linnaan äitinsä muinaispuvussa.

– Muinaispukua voin käyttää vielä jossain muualla, vaikka sitten jos tulen valituksi presidentiksi, Huhtasaari sanoo naurahtaen.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (oik) ja miehensä Teemu Lämsä saapuvat itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan Helsingissä 6. joulukuuta
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (oik) ja miehensä Teemu Lämsä saapuvat itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan Helsingissä 6. joulukuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tuula Haatainen: Tuleville sukupolville luotava uskoa ja toivoa tulevaisuuteen

SDP:n presidenttiehdokas, kansanedustaja Tuula Haatainen sanoo, että 100-vuotiaan Suomen juhliminen Presidentinlinnassa herättää suunnatonta kunnioitusta.

– (Kunnioitusta) erityisesti kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat Suomea rakentaneet yhdessä sopien, tällaiseksi moderniksi hyvinvointiyhteiskunnaksi.

Haataisen toive on, että kaikki suomalaiset voisivat juhlia itsenäisyyspäivänä maataan iloisin ja luottavaisin mielin.

– Toivon, että meillä on malttia ja ymmärrystä yhdessä sopien ja yhteistyöllä rakentaa edelleen Suomea ja erityisesti luoda tuleville sukupolville uskoa ja toivoa tulevaisuuteen.

Haatainen saapui Linnan juhliin Paola Suhosen suunnittelemassa mustapohjaisessa puvussa, jossa on kanervankukasta juontuvaa liilaa.

– Se (kanerva) viestittää minulle suomalaista metsää, joka on itselleni tärkeä paikka rauhoittua ja ulkoilla, Haatainen kertoo.

Pekka Haavisto: Itsenäisyys rakennettiin yhteisessä arjessa

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto haluaa juhlistaa itsenäisyyspäivänä suomalaisen yhteiskunnan rakentajia elämän eri aloilta. Hänen mukaansa on tärkeää muistaa, että itsenäisyyteen kuuluu paljon muutakin kuin sotavuosien ponnistelut.

– Ajattelen ihan suomen kielen luojia, (Mikael) Agricolasta ja (Elias) Lönnrotista alkaen ja tasa-arvon puolesta Minna Canthia sekä koululaitoksen osalta Uno Cygnaeusta. Arjessa kuitenkin Suomi on rakennettu ja tehty. Siellä on ollut monia hyvin kauaskatseisia ihmisiä, Haavisto summaa.

Linnan juhlissa Haavisto kertoo nauttivansa erityisesti luovan alan tekijöiden, kuten näyttelijöiden ja muusikoiden kohtaamisesta.

– Heidän kanssaan syntyy usein syvälliset ja uutta avaavatkin keskustelut.

Haavisto arvioi, että keskustelua saattaa syntyä myös siitä, missä vaiheessa presidentinvaalikampanjoissa mennään.

– Teemana ehkä tämä poikkeuksellisen myöhäinen liikkeellelähtö vaalikeskusteluissa ja -tunnelmassa on herättänyt monen huomion, Haavisto pohtii.

Pekka Haavisto ja Antonio Flores.
Pekka Haavisto ja Antonio Flores itsenäisyyspäivän vastaanotolla Presidentinlinnassa Helsingissä 6. joulukuuta.Ari Lahti / AOP

Matti Vanhanen luottaa juhlavieraiden tilannetajuun

Presidenttiehdokas, kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk.) uskoo, että käynnissä olevalla presidenttikisalla ei ole suurta vaikutusta illan keskusteluihin Linnan juhlissa. Hän luottaa muiden juhlavieraiden tilannetajuun.

– Ihmiset erottavat juhlan ja vaalit toisistaan, Vanhanen sanoo.

Hän saapui itsenäisyyspäivän vastaanotolle parin viime vuoden tapaan naisystävänsä Heidi Huhtamaan kanssa.

Vanhanen muistuttaa, että Linnassa juhliville illan ohjelma näyttäytyy satunnaisena salit täyttävän tungoksen vuoksi. Kohtaamisia ei hänen mukaansa voi paljoa ennalta suunnitella, sillä illan keskustelut riippuvat siitä, keihin sattuu törmäämään.

– Jos on jotain erikoista, niin se luetaan sitten seuraavan päivän lehdistä.

Juhlien konkarina Vanhanen arvioi itsenäisyyden 100-vuotismerkkipäivän tuovan erityisen tunnelman Linnaan. Hän myös iloitsee siitä, että tänä vuonna itsenäisyyttä juhlitaan ympäri maata mitä erilaisimmissa merkeissä.

– Se oikeastaan onkin arvokkainta.