Hyppää sisältöön

Palestiinalaiset yleislakkoon ja YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokoukseen Jerusalem-päätöksen takia

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu hätäkokoukseen Yhdysvaltojen Jerusalemia koskevan päätöksen takia. Samaan aikaan palestiinalaiset  protestoivat  yleislakolla.

Palestiinalaiset protestoivat Yhdysvaltain presidentin ilmoitusta vastaan Gazassa, Gazan kaistalla 6. joulukuuta 2017. Kuva: Epa-Efe/ Mohammed Saber

Kahdeksan maata vaatii YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumista hätäkokoukseen keskustelemaan Jerusalemin tilanteesta, kertovat diplomaatit uutistoimisto AFP:lle.

Kokousta vaativat Bolivia, Egypti, Ranska, Italia, Senegal, Ruotsi, Britannia ja Uruguay.

YK-lähteiden mukaan turvallisuusneuvosto suunnittelee hätäkokouksen ajankohtaa huomiselle, perjantaille.

Palestiinalaiset yleislakkoon

Palestiinalaiset maalliset ja islamistiset ryhmittymät järjestävät tänään torstaina yleislakon ja kutsuvat ihmisiä protestimarsseille puolenpäivän aikoihin.

Ryhmät sanovat yhteisessä tiedotteessaan, että mielenosoituksilla vastustetaan Yhdysvaltain presidentin Donald  Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi.

Palestiinan opetusministeriö on jo ilmoittanut lähtevänsä mukaan yleislakkoon. Se on julistanut torstain vapaapäiväksi ja kehottaa opettajia ja opiskelijoita osallistumaan mielenosoitusmarsseihin Länsirannalla, Gazassa ja Jerusalemin palestiinalaisalueilla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti keskiviikkoiltana Suomen aikaa tunnustavansa virallisesti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Samalla hän kertoi määränneensä ulkoministeriön valmistelemaan Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin.

Lue myös:

Tässä on Lähi-idän kirjeenvaihtajamme analyysi siitä, millaisia seurauksia tunnustamisella voisi olla.