Turkin presidentti Kreikkaan historialliselle vierailulle – Näistä kuudesta vaikeasta aiheesta neuvotellaan

Recep Tayyip Erdoganin tänään alkava valtiovierailu Kreikkaan on harvinaislaatuinen tilaisuus parantaa Kreikan ja Turkin ongelmallisia suhteita. Kreikan odotukset vierailulta ovat silti maltilliset.

Recep Tayyip Erdogan
Kreikan ja Turkin ulkoministerit Ankarassa lokakuussa
Kreikan ulkoministerin Nikos Kotziasin (vas.) ja Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun tapaamisessa lokakuun lopulla Ankarassa pohjustettiin tämänpäiväistä presidenttien tapaamista.Tumay Berkin / Epa

ATEENA Enteet Kreikan ja Turkin mutkikkaiden naapuruussuhteiden lämmittämiselle ovat nyt jos koskaan suotuisat.

Kreikassa kaksipäiväisen valtiovierailun tänään aloittava Recep Tayyip Erdogan on ensimmäinen Kreikassa 65 vuoteen vieraileva Turkin presidentti. Erdogan saapuu Kreikkaan presidentti Prokopis Pavlopoulosin kutsumana.

Enteistä huolimatta Syrizan vasemmistohallitus ei odota vierailun antia pää pilvissä.

Erdogan tulee kyllä leppoisasti kreikkalaiselle kahville, mutta samalla on tarkoitus neuvotella kysymyksistä, jotka ovat aika ajoittain kiristäneet maiden välisiä suhteita.

Vierailun ehkä hankalin osa Kreikan kannalta on Turkin presidentin vaatimus vierailla muslimivähemmistön luona Traakian maakunnassa, Pohjois-Kreikassa.

Turkin linjana on ollut kritisoida Kreikkaa muslimivähemmistön nurkkaan ajamisesta ja puhua Länsi-Traakiassa asuvasta noin 100 000 muslimista turkkilaisyhteisönä.

Kreikka halusikin nyt kuulla tarkasti etukäteen, mitä Turkin presidentti aikoo Pohjois-Kreikan vierailullaan tuoda puheissaan julki. Nämä kuusi kysymystä nousevat vierailulla esille

1.Epävakaus Egeanmerellä

Kreikan ja Turkin välillä on saarikiistoja ja Kreikan mukaan Turkki loukkaa usein maan aluevesiä ja ilmatilaa. Turkin provosointi voi Kreikan mielestä synnyttää Egeanmerellä vahingossa sotilaallisen selkkauksen.

Kreikka toivoo nyt askeleita luottamuksen palauttamiseksi aluevesi-ja ilmatilakysymyksissä.

2. Turkin EU-jäsenyys

Turkin suhteet EU:hun ovat tällä hetkellä koetuksella.

Kreikka on yksi harvoista EU-maista, jotka valavat julkisesti uskoa Turkin EU-tulevaisuuteen. Kreikan toiveena on, että voimakas ja ailahteleva naapuri kesyyntyisi eurooppalaisen perheen jäsenenä.

Erdoganin vierailun uskotaankin olevan ”vastalääke” huonoille EU-Turkki-suhteille. Pahin skenaario Kreikalle on, että Erdogan käyttäisi vierailullaan tiukkaa retoriikkaa länttä kohtaan.

3. Kreikkaan loikanneet turkkilaiset upseerit

Turkin vallankaappausyrityksen jälkeen Kreikkaan loikkasi kahdeksan upseeria, jotka ovat hakeneet maasta poliittista turvapaikkaa.

Turkki on vaatinut jo ensi hetkistä upseerien palauttamista, mutta Kreikan korkein oikeus on hylännyt turvapaikanhakijoiden palauttamisen. Oikeusistuimen mukaan vaarana on, että upseerit eivät saisi Turkissa oikeudenmukaista oikeudenkäyntiä ja että heidän henkensä olisi kotimaassa uhattuna.

Erdogan tulee esittämään upseerien palauttamista.

4. Pakolaistilanne

Pakolaisten palautussopimuksen solmimisen jälkeen EU:n ja Turkin välillä maaliskuussa 2016 tulijavirrat Turkista Kreikkaan pysähtyivät dramaattisesti.

Viime kesän ja syksyn mittaan itäisen Egeanmeren saarille on kuitenkin tullut enenevässä määrin pakolaisia ja siirtolaisia.

Kreikan hallitus on tilanteesta huolissaan, sillä vastaanottokapasiteetit saarilla ovat äärimmäisellä koetuksella. Kreikka hakenee Erdoganilta siirtolaisten Turkkiin palauttamisen yksinkertaistamista maiden kahdenväliseen palautussopimukseen pohjaten.

5. Kypros

Erdoganin odotetaan osoittavan Kyproksen kysymyksessä Ankaran suuntaviivat.

Kreikkaa ja Kyprosta kiinnostaa, onko Turkki valmis neuvottelemaan joukkojensa vetämisestä saarelta sekä siitä, että ainoallakaan vieraalla valtiolla ei ole vastaisuudessa puuttumisoikeutta Kyproksen asioihin. Saaren jälleenyhdistämisneuvottelut ovat kariutuneet juuri näihin ongelmakohtiin.

Ateena aikoo ehdottaa huolella suunniteltua uutta neuvottelukierrosta oikeudenmukaisen ja kestävän ratkaisun löytämiseksi.

Suureen edistykseen ei kuitenkaan uskota, ennen kuin Kyproksen molemmissa osissa on käyty parlamentti- ja presidentinvaalit ensi vuoden alussa.

6. Talousyhteistyö

Kreikan ja Turkin välisten suhteiden lujittamisessa yhteiset talousprojektit ovat avainasemassa. Talouskriisistä nouseva Kreikka toivottaa turkkilaiset sijoittajat maahan tervetulleeksi.

Ateenassa neuvotellaan energiakysymyksistä ja liikennehankkeista, kuten Izmirin ja Thessalonikin välisestä laivayhteydestä ja rautatieyhteydestä Istanbulin ja Thessalonikin välillä.

Keskustelu strategisesta yhteistyöstä jatkuu maiden välisessä korkean tason tapaamisessa helmikuussa Thessalonikissa.