Analyysi: Trump täytti vaalilupauksensa ja jätti kysymyksiä avoimeksi

Yhdysvalloissa kysytään, onko Jerusalemin tunnustamisen taustalla joku strategia vai ei.

Jerusalem
Trump ja Jerusalem-päätös
Presidentti Donald Trump esitteli keskiviikkona Jerusalem-päätöstään.Jim Lo Scalzo / Epa

WASHINGTON Donald Trump on toteuttanut vaalilupauksensa. Hän muistutti lyhyessä tiedotustilaisuudessaan korostetun selvästi artikuloiden, että vain hän on pitänyt lupauksensa tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Aiemmat presidentit ovat lupailleet niin vaalikampanjoissaan, mutta jättäneet hankkeen puolitiehen.

Lehtitietojen mukaan Trump on käynyt kärsimättömäksi juuri omien vaalilupaustensa lunastamatta jäämisen takia, ja Jerusalemista on ollut hänelle pakkomielle.

Lähi-idän asiantuntijat ovat ymmällään, onko Trumpilla oikeasti mielessään joku laajempi kokonaisuus vai mihin hänen tulenarka päätöksensä perustuu.

Hän lähettää varapresidentti Mike Pencen lähipäivinä alueelle. Pencen on määrä selittää varsinkin vastauksia vaativille arabeille, mistä tässä kaikessa on kyse.

Yhdysvaltain suurlähetystön siirtäminen Tel Avivista Jerusalemiin vie käytännössä useamman vuoden, mikäli Trumpin tiedotustilaisuudessaan maalailema hanke toteutuu: Trumpin mukaan amerikkalaiset rakentavat Jerusalemiin kokonaan uuden ja uljaan lähetystön. Keskiviikkona Trump vielä allekirjoitti siirtoa lykkäävän päätöksen, vaikka siirtoa valmistellaankin.

Yhdysvalloissa Jerusalemin tunnustamiselle on kannatusta molemmissa pääpuolueissa. Republikaanien piirissä enemmän, sillä etenkin uskonnollisen oikeiston evankelikaaliset ovat vaatineet sitä. Trump on tehnyt lehmänkauppoja heidän kanssaan, ja tämä oli yksi uskovaisten varauksettomalle tuelleen vaatimista vastalahjoista.

Päätös vaikuttaakin jälleen kerran sisäpoliittiselta vedolta. New York Timesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) puolustusministeri James Mattis ja ulkoministeri Rex Tillerson varoittivat Trumpia päätöksen seurauksista. He pelkäävät sen kiristävän tilannetta Lähi-idässä ja kääntävän muun maailman mielipiteet Yhdysvaltoja vastaan.

Jo Pariisin ilmastosopimuksen ja kauppasopimusten hylkääminen kuitenkin osoittivat, ettei Trump välitä juurikaan siitä, mitä muu maailma ajattelee. Hän asettaa Amerikan edun – ja usein myös henkilökohtaisen etunsa – kaiken muun edelle.

Mutta moni kysyy, millä tavalla Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi palvelee Amerikan etuja.

Ainakin hän on Israel-myönteisin presidentti Yhdysvalloissa Harry Trumanin jälkeen. Truman oli presidenttinä silloin, kun Israelin valtio vuonna 1948 synnytettiin.

Onko se hyvä asia? Tällaisia avoimia kysymyksiä Trump on nyt heittänyt Yhdysvalloissa ilmaan. Niihin saadaan ehkä vastauksia lähikuukausien aikana, kun nähdään mihin suuntaan Lähi-idän rauhanprosessi kehittyy.