1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huumeet

Yksi Suomen historian suurimmista huumeoikeudenkäynneistä alkoi – pääepäiltynä tunnettu alamaailman pomo

Pääepäillylle vaaditaan 13 vuoden vankeusrangaistusta.

huumeet
oikeudenkäynti
Vesa Grekula / Yle

Yksi Suomen historian suurimmista huumeoikeudenkäynneistä on alkanut tänään Kouvolassa.

Syytettyinä on kaikkiaan 14 miestä, joita syytetään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Syyttäjä vaatii pääepäillylle 13 vuoden vankeusrangaistusta. Myös useille muille syytetyille vaaditaan pitkiä tuomioita: yhdelle heistä kymmenen, kahdelle muulle kahdeksan vuoden vankeusrangaistuksia. Myös lopuille syytetyille syyttäjä vaatii vuosien pituisia tuomioita.

Huumeliigan epäillään tuoneen huomattavia määriä amfetamiinia ja hasista Hollannista Suomeen. Ryhmällä oli myös kannabiskasvattamo Kotkan Karhulassa.

Sali on täyttynyt vastaajista ja heidän edustajistaan. Paikalla on myös kuusi virkapukuista poliisia. Käsittelylle on varattu aikaa ainakin 12 päivää.

Kotkan Karhulan Sammonaukio
Kotkan Karhulan Sammonaukio Sammonkatu 2Yle/Juha Korhonen

Jutun pääepäilty on tunnettu kotkalainen huumepomo, 45-vuotias Esa-Pekka Toikka. Hän on istunut aiemminkin pitkiä huumetuomioita. Toikka toimi 90-luvulla Kymenlaakson huumeparonina toimineen Osmo "Lusu" Ahlqvistin henkivartijana.

Ensimmäisen istunnon aikana Toikalle on luettu syyte muun muassa törkeistä huumausainerikoksista. Toikka on kiistänyt syytteet.

Haastehakemukseen kirjatun perusteella Toikka on ollut määräävässä asemassa muihin syytettyihin nähden ja hän on ollut huumausaineiden maahantuontia varten järjestäytyneen ryhmän johtaja.

Kymmenen vuoden vankeusrangaistusta vaaditaan miehelle, jonka haastehakemuksessa todetaan olleen Toikan kilpimies.

Keskusrikospoliisi on takavarikoinut liigalta yhteensä 275 000 euroa.

Oikeudenkäyntiä varten on varattu tässä vaiheessa 12 päivää ja käräjät jatkuvat tammikuulle asti.

kannabisviljelma
Keskusrikospoliisi
Lue seuraavaksi