Samaa sukupuolta olevien avioliitto hyväksyttiin Australian parlamentissa

Vain neljä kansanedustajaa äänesti parlamentin alahuoneessa lakiehdotusta vastaan. Laki määrittää avioliiton "kahden ihmisen liitoksi", kun aiempi laki puhui miehen ja naisen liitosta.

Australia
Australian parlamentin alahuone hyväksyi sukupuolineutraalin avioliittolain
Australian parlamentin alahuonessa juhlittiin sen jälkeen, kun sukupuolineutraali avioliittolaki oli hyväksytty selkein luvuin. Liberaalikansanedustajat Trent Zimmerman ja Tim Wilson halasivat. Mick Tsikas / Epa

Australiassa järjestettiin aiemmin syksyllä postiäänestys, jossa 62 prosenttia äänestäneistä kannatti sukupuolineutraalia lakia. Viime viikolla senaatti hyväksyi lakiehdotuksen äänin 43–12, ja nyt siis parlamentin alahuone hyväksyi lain äänin 145-4.

– Tämä on historiallinen päivä Australialle ja uskon, että ympäri maata juhlitaan valtavasti nyt, kun vihdoinkin saavutamme tasapuolisuuden avioliitossa, sanoi Vihreiden senaattori Janet Rice.

Rice on elänyt 31 vuotta avioliitossa vaimonsa Pennyn kanssa, mutta liitto on ollut laillinen vain siksi, että Penny on korjannut sukupuoltaan ja syntymätodistuksessa hänet luokitellaan yhä mieheksi.

Laki menee seuraavaksi kenraalikuvernööri Peter Cosgroven – kuningatar Elisabet II:n edustajan – vahvistettavaksi. Laki astunee voimaan noin kuukauden kuluttua.

Lakiin esitetyt poikkeukset hylättiin. Ne olisivat muun muassa taanneet australialaisille oikeuden ilmaista tukensa perinteiselle avioliitolle ilman pelkoa syrjintäkanteista. Lisäystä oli ehdottanut oikeuskansleri George Brandis ja pääministeri Malcolm Turnbull oli tukenut sitä. Molemmat kannattavat sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Lakia vastustava entinen pääministeri Tony Abbott katsoi parlamentissa, että Turnbull ja oppositiojohtaja Bill Shorten olivat epäonnistuneet sananvapauden ja uskonnonvapauden suojelemisessa. Uskonnon asemaa saatetaan tosin vielä myöhemmin harkita, hallitus on muodostanut paneelin tarkastelemaan uskonnonvapauden suojelua samaa sukupuolta olevien liittojen lailliistamisen jälkeen.

Lisää aiheesta: Kosinta Australian parlamentissa – lainsäätäjät keskustelivat tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä