Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajan analyysi: Trumpin tulenaran Jerusalem-julistuksen seuraukset punnitaan lähiviikkoina

Maailmalla on sulateltu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoitusta tunnustaa virallisesti Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Lähipäivinä nähdään, miten raivokkaan reaktion päätös aiheuttaa paikan päällä, kirjoittaa Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Aishi Zidan.

Palestiinalaisalueilla on tänään yleislakko Yhdysvaltain presidentin eilisen Jerusalem-päätöksen takia. Länsirannalla sijaitsevassa Hebronissa kaupat pysyivät kiinni. Kuva: Abed al Hashlamoun / Epa

Ajoitus tuntuu monella tapaa järjenvastaiselta. Trump julisti heti presidenttikautensa alussa aikovansa saada aikaa diilien diilin eli ratkaisun palestiinalaisten ja israelilaisten kipeään konfliktiin. Trump on satsannut arvovaltaansa rauhansuunnitelman valmisteluun – sitä puuhaamassa on ollut hänen vävypoikansa Jarred Kushner.

Rauhansuunnitelman julkistamista on odotettu tapahtuvaksi lähitulevaisuudessa. Nyt Trump näyttää suututtaneen toisen osapuolen – palestiinalaiset – jo ennen varsinaisten rauhanneuvotteluiden alkamista. Palestiinalaisten leirissä Trumpin koetaan menettäneen lopullisesti uskottavuutensa puolueettomana välittäjänä.

Palestiinalaisten reaktio ei tule yllätyksenä. Jerusalemin kohtalo on yksi vaikeimmista kysymyksistä Israelin ja palestiinalaisten välillä. Israel pitää Jerusalemia jakamattomana pääkaupunkinaan ja siellä Trumpin ilmoitusta onkin kiitelty.

Samaan aikaan palestiinalaiset haluavat perustaa oman valtionsa pääkaupungin Itä-Jerusalemiin.

Kansainvälisen oikeuden mukaan Itä-Jerusalem on Israelin miehittämää aluetta. Yleinen kansainvälinen kanta on ollut, että Jerusalemin kohtalo pitäisi ratkaista rauhanneuvotteluissa. Siksi valtiot ovat pitäneet suurlähetystönsä Tel Avivissa Jerusalemin sijaan.

Jerusalemin kysymys on herkkä ja monilla on siihen sanansa sanottavana, sillä kaupunki on uskonnollisesti tärkeä niin muslimeille, kristityille kuin juutalaisille.

Miksi Trump sitten päätyi päätökseensä? Ensinnäkin Jerusalemin tunnustaminen Israelin pääkaupungiksi ja Yhdysvaltain lähetystön siirtäminen Tel Avivista Jerusalemiin on ollut yksi Trumpin vaalilupauksista. Puheessaan hän korostikin toteuttavansa nyt lupauksensa kannattajilleen.

Muita motiiveja voidaan nyt lähinnä arvailla. Jyrkimpien tulkintojen mukaan Trump on jo itse asiassa luovuttanut rauhansuunnitelmansa suhteen.

Yleisempi tulkinta on ollut, että Trump painostaa näin palestiinalaisia taipumaan koviin ehtoihin rauhanneuvotteluissa osoittamalla olevansa valmis koviin toimiin. Palestiinalaisten liikkumatila neuvotteluissa on käynyt entistäkin ahtaammaksi.

Toisaalta tunnustus voi toimia myös painostuksena Israelin suuntaan. Yhdysvallat saattaa odottaa Israelilta myönnytyksiä vastineeksi sen kauan odottamaan tunnustukseen.

Vaikka virallinen tunnustus nyt tulikin, sen käytännön toteuttaminen on vielä kaukana. Trump antoi määräyksen alkaa valmistella Yhdysvaltain suurlähetystön siirtoa, mutta samalla hän allekirjoitti päätöksen lykätä lähetystön muuttoa jälleen kuudella kuukaudella. Todellisuudessa lähetystön muuton valmistelussa voi mennä vuosiakin. Siirron todellinen toteutus voi toimia painostuskeinona tai porkkanana molemmille osapuolille.

**Trump jätti puheessaan auki **myös Israelin hallitseman Jerusalemin rajojen määrittelyn. Näin hän jättää oven raolleen myös keskusteluille Itä-Jerusalemin asemasta. Silti viesti oli hyvin Israel-mielinen, sillä Trump ei tunnustanut palestiinalaisten oikeutta kiisteltyyn kaupunkiin.

Vaikka lähetystön siirtäminen jää tulevaisuuteen, Trumpin ilmoitus on merkittävä. Se vahingoittaa hänen suhteitaan palestiinalaisiin, mikä tekee Trumpin rauhansuunnitelman toteuttamisesta entistä vaikeampaa.

Palestiinalaisten poliitikkojen reaktiot puoluekannasta riippumatta ovat olleet tyrmistyneitä. Seuraavaksi seurataan tavallisten ihmisten vastausta. Palestiinalaisten johto on kehottanut kansalaisia lakkoilemaan torstaina ja osoittamaan mieltään. Tulevat tunnit ja päivät näyttävät, vastaavatko tavalliset kansalaiset näihin kutsuihin. Selvää on, että levottomuuksien riski on kasvanut huomattavasti.

Palestiinalaisten kolmatta kansannousua on ennustettu jo moneen otteeseen. Vaikka se ei olisi välittömästi käsillä, Trumpin julistuksella voi olla pitkäkestoisempi vaarallinen vaikutus. Se voi lisätä pitkään Israelin miehityksen alla eläneiden palestiinalaisten turhautumista ja epätoivoa siitä, ettei heidän tilanteeseensa ole näköpiirissä helpotusta. Epätoivo taas ruokkii epävakautta.

Trumpin julistus saattaa heikentää myös palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin asemaa. Abbas on tehnyt tiivistä turvallisuusyhteistyötä Israelin kanssa ja ollut rauhanneuvotteluiden takuumies. Neuvottelut ovat epäonnistuneet kerta toisensa jälkeen. Abbas on palestiinalaisalueilla epäsuosittu ja monet pitävät häntä heikkona presidenttinä. Kulisseissa käydään jo valtakamppailua Abbasin seuraajasta.

Kiinnostavaa on seurata myös arabimaiden tulevia reaktioita. Ensimmäiset kommentit Trumpin ilmoitukseen ovat olleet jyrkän tuomitsevia. Jerusalem on symbolisesti merkittävä kysymys Lähi-idässä.

Jerusalemin ja palestiinalaiskysymyksen todellinen nykyinen painoarvo arabimaiden johtajille punnitaan tulevina viikkoina. Lähi-itä on ollut suurten mullistusten keskellä viime vuodet. Arabikeväästä lähtenyt kuohunta on pitänyt huomion muissa kysymyksissä kuin palestiinalaisten ja israelilaisten konfliktissa.

Lähi-idässä käydään nyt suurta valtakamppailua shiialaisen Iranin ja sunnimonarkia Saudi-Arabian välillä. Tässä valtapelissä alueen merkittävä vallankäyttäjä Saudi-Arabia ja Israel ovat lähentyneet vaivihkaa toisiaan, vaikka niillä ei olekaan virallisia diplomaattisuhteita. Sekä Saudi-Arabia, Israel että Yhdysvallat pitävät Irania merkittävänä uhkana.

Nyt nähdään, ovatko Saudi-Arabia ja sen sunniliittolaiset valmiita katsomaan läpi sormien kovien ehtojen runnomista läpi palestiinalaisille, jotta sitten voitaisiin keskittyä Iranin vaikutusvallan heikentämiseen.

Artikkelin kieliasua korjattu: 7.12.2017 klo 19.32

Lue myös: