Helsingin suurmoskeija lähempänä kuin ennen – arkkitehtuurikilpailu jo puolen vuoden sisällä?

Suurmoskeijan arkkitehtuurikilpailua esitetään käynnistettävän. Rahoitukselle esitetään myös tiukkoja ehtoja.

Helsinki
Hanasaari voimalaitos hiilivoimala
Helsingin moskeijan sijainniksi suunnitellaan Helsingin Hanasaaren voimalan lähiseutua. Henrietta Hassinen / Yle

Suurmoskeijan arkkitehtuurikilpailua esitetään käynnistettäväksi. Asiasta keskustellaan ensi viikolla Helsingin kaupunkiympäristön toimialan lautakunnassa.

Helsingin virkamiesten valmistelema esitys on moskeijalle kaikkiaan myönteinen, mutta tiukkoja ehtoja on paljon. Tiukimmat säännöt koskevat moskeijan rahoitusta. Rahoitus on aiheuttanut keskustelua jo aiemminkin. Toimialajohtaja Mikko Aho sanoo, että rahoituksen seuraamiseksi Helsinki tarvitsee myös apua.

Rahoituksen tulee esityksen mukaan olla läpinäkyvää ja avointa, eikä se saa aiheuttaa riippuvuussuhteita. Rahoituksen tulisi olla selvillä jo kolmen kuukauden kuluttua siitä, kun päätös suunnitteluvarauksen tekemisestä olisi tehty.

Muita ehtoja on muun muassa se, että suurmoskeijaa vetämään pitäisi syntyä säätiö, joka alkaisi vetää hanketta.

Lopullisen päätöksen hankkeen etenemisestä tekee Helsingin kaupunginhallitus vielä tämän vuoden puolella.

Jos kaupunginhallituksen päätös on myönteinen, arkkitehtuurikilpailu suurmoskeijasta voidaan aloittaa. Kilpailu pitää esityksen mukaan julkistaa jo kuuden kuukauden kuluttua puoltavasta päätöksestä. Suunnitteluvarauksen ja arkkitehtuurikilpailun aloittaminen ei mene Helsingin valtuuston päätettäväksi.

Hankkeen vetäjät tyytyväisiä

Virkamiesten esitys on hanketta vetäville mieleinen. Esitystä on odotettu kauan, ja hankkeen yksi vetäjistä, Pia Jardi, on selvästi huojentunut.

– Olemme tyytyväisiä. Nyt voimme keskustella oikeasti siitä mistä on kyse, eikä sivujuonista, Pia Jardi sanoo.

Moskeijan taustasäätiö on kutsunut Bahrainin kuningaskunnan edustajia Suomeen kertomaan moskeijan rahoituksesta. Tiedotustilaisuus asiasta on huomenna aamulla.