Uusi jäähalli, useita kouluja ja päiväkoteja rakennetaan tulevina vuosina – Lappeenranta tekee paljon velkaa lähivuosina

Kaupungin kalleimmat rakennusinvestoinnit lähivuosina ovat monitoimijäähalli, Joutsenon ja Lauritsalan koulujen rakentaminen. Pelkästään näihin pelkästään rahaa kuluu yli 60 miljoonaa euroa.

Lappeenranta
Joutsenon koulukeskus
Joutsenon koulukeskuksen perusparannukseen tai uudisrakentamiseen on varattu talousarvioesityksessä 22,6 miljoonaa euroa. Yle

Sisäilmaongelmat ovat enemmän sääntö kuin poikkeus lappeenrantalaisissa kouluissa. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Risto Kakkola tuumaakin, että Pulpin koulu on ainoita puhtaita kouluja sisäilmaltaan.

– Siellä pitäisi tarkastaa lähiaikoina katto, että Pulpin koulun ilma säilyisikin puhtaana, tuumii Sdp:n Kakkola.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen tekemä talousarvio on rankkaa luettavaa veronmaksajalle, koska investointeja pitää tehdä kaupungissa paljon. Lähivuosina kaupunkiin pitää rakentaa kouluja, päiväkoteja ja monitoimijäähalli. Halli on hankkeista kallein yli 30 miljoonan euron hintalapulla.

Kaupungin talousarvioesitys vuodelle 2018 näyttää olevan kohtuullinen, takkiin otetaan vain noin kaksi miljoonaa euroa. Pienehkö alijäämä johtuu osittain yhtiöittämisestä. Rakennushankkeet on yhtiöitetty LaTo-konsernille.

Kaupungin veroprosenttia ei tulla lähitulevaisuudessa nostamaan, lupaa kaupunginjohtaja Kimmo Jarva. Investointeja tehdään lainarahalla. Kaupungin konsernien lainat lisääntyvät valtuustokaudella 104 miljoonaa eurolla.

Lappeenrannan suurimmat rakennusprojektit tulevina vuosina ovat monitoimijäähalli, Joutsenon, Kesämäenrinteen, Länsialueiden ja Lauritsalan koulut.

Lauritsalan koulu suunnitellaan ensi vuonna

Ensi vuonna 2018 Lauritsalan koulun suunnitteluun käytetään 400 000 euroa. Alun perin suunnittelun piti tapahtua vuosien 2018–2019 aikana siten, että molempina vuosina olisi käytetty rahaa suunnitteluun 200 000 euroa.

Lauritsalan koulun suunnittelua kiiruhdetaan, jotta suunnitelmat ovat valmiina, jos peruskorjaukseen tai uudisrakentamiseen pitää lähteä nopealla aikataululla. Vielä ei ole tietoa kumpi vaihtoehto on todennäköisempi.

– Nythän Lauritsalan koululla on tehty tiivistyskorjauksia. Ensi vuoden selvityksen tarkoitus on katsoa, onko jo nyt tehdyillä korjauksilla ollut vaikutuksia sisäilmanlaatuun, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola.

Talousarvioesityksessä on Lauritsalan koulun rakentamiseen varattu rahaa 11,2 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan rakennusinvestoinnit tulevina vuosina.
Rakennusinvestointien yhteenlaskettu määrä tulevina vuosina on 123,4 miljoonaa euroa.Yle/Elli Sormunen

Monitoimijäähalli on kallein rakennusprojekti

Kaupunginhallitus on lisännyt myös monitoimijäähallin rakentamisen rakennusinvestointien joukkoon. Se on kallein rakennusprojekti 30 miljoonan euron budjetilla.

– Monitoimijäähalli tulee varmasti keskusteluttamaan valtuustossa, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto käsittelee hallituksen seuraavien vuosien talousarvioesitystä kokouksessaan 11.12.2017.

Monitoimihallin lisäksi kaupungin rakennettavaksi tulee lähivuosina jätevedenpuhdistamo, mutta se ei vielä näy rakennusinvestoinneissa kaavoituksesta johtuneen valituskierroksen takia. Jätevedenpuhdistamo tulee maksamaan 60–70 miljoonaa euroa.

Joutsenon kouluun investoidaan esityksessä 22,6 miljoonaa euroa

Esityksessä Joutsenon koulua peruskorjataan tai tehdään uudisrakennus. Joutsenon koululle on varattu rahaa 22,6 miljoonaa euroa.

– Kyllähän tästä esityksestä paistaa läpi se, että joutsenolaiset lapset Korvenkylää lukuun ottamatta halutaan työntää samaan kouluun, sanoo puheenjohtaja Risto Kakkola.

Kakkolan mielestä niin isoa koulua ei tarvitsisi tehdä ja Pulpin koulu pitäisi säilyttää. Hän myös kertoo rakennuskustannusten pienenevän Joutsenon koulun osalta, mikäli yksityinen päiväkotiyrittäjä tulisi rakentamaan päiväkodin Joutsenoon. Joutsenon koulun yhteyteen on mietitty lisättävän kolme päiväkotiryhmää rakentamisen yhteydessä.

Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola
Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola uskovat, että valtuusto hyväksyy talousarvioesityksen. Kakkola uskoo, että valtuustossa keskustelua herättää eniten koulu- ja jäähalli-investoinnit.

Onko tässä tilanteessa varaa uuteen jäähalliin?

Monet koulut ja päiväkodit vaativat nyt pikaisia toimia, joko peruskorjauksen tai uudisrakentamista. Onko kaupungilla varaa rakentaa samaan aikaan monitoimijäähalli?

– Lappeenrannan kaupunki on pakkorakosessa. Tuli semmoiset määräykset, että vaan 15 senttimetriä saa olla lunta jäähallin katolla. Siellä on kuitenkin 3000 ihmistä pari kertaa viikossa, joten jotain sielläkin on tehtävä, toteaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola jäähallin rakentamisesta.

– Me ollaan hyvin peruspalvelupainotteisesti menty kuuden vuoden aikana, jonka olen ollut kaupungin johdossa. Pääpaino on ollut koko ajan koulu- ja päiväkotiverkossa, puolustautuu kaupunginjohtaja Kimmo Jarva.

– Tällaiset jäähallihankkeet eivät saa mennä peruspalveluiden edelle, että järki pitää olla päässä kun ruvetaan investoimaan. Peruspalvelutkin ovat kertainvestointeja, sanoo Risto Kakkola.