Telian asiakkaista 400 000 jäi ilman itsenäisyyspäivän onnitteluviestiä – Telia: Viestejä ei ole tulossa jälkilähetyksenä

Taustalla on ennalta tiedetyt rajaukset sekä inhimillinen virhe viestien lähetyksessä.

matkapuhelinliittymä
Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio lähetti itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017 suomalaisten matkapuhelimiin tekstiviestionnittelun.
Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio lähetti itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2017 suomalaisten matkapuhelimiin tekstiviestionnittelun.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Itsenäisyyspäivänä valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -onnitteluviesti tupsahti yllätyksenä monen suomalaisen puhelimeen. Osa jäi kuitenkin ilman viestiä. Esimerkiksi Telian asiakkaista 20 prosenttia jäi ilman onnitteluviestiä. Tämä tarkoittaa noin 400 000 liittymää.

Taustalla on useita syitä, kertoo Telian viestintäjohtaja Tatu Tuominen.

– Onnitteluviestin vastaanottajista oli etukäteen rajattu joku osa asiakkaista pois. Tällaisia asiakkaita olivat sellaiset, joilla oli totaalikielto, eli he eivät halua operaattorilta minkäänlaisia viestejä. Sen lisäksi on joitakin asiakkaita, joilla on niin sanottu "multisim"-liittymä, koska viesti olisi voinut tulla moneen kertaan.

Näiden rajausten lisäksi Telialla sattui virhe, joka karsi onnittelutekstiviestin saajia vielä ennalta suunniteltua enemmän.

– Ennalta suunniteltujen rajauksien lisäksi sattui lähetyslistojen käsittelyssä inhimillinen virhe. Eli osa asiakkaista joutui useampaan lähetyserään ja osa tippui kokonaan pois.

Tuomisen mukaan virhe havaittiin itsenäisyyspäivän iltana.

– Alettiin ihmetellä, kun kaikille ei ole tullut viestiä. Sitten illan ja yön aikana kävi ilmi, että tällainen inhimillinen virhe on tapahtunut listojen käsittelyssä.

Telialla on valmisteltu onnitteluviestien lähettämistä useamman viikon ajan.

– Meillä on ollut muutama valmistelupalaveri, jossa on ollut meidän edustajia, valtioneuvoston kanslian edustajia ja muiden operaattorien edustajia eli ihan asianmukaisesti tätä on valmisteltu. Meidän virhe tämä on ja siitä syvät pahoittelut.

Tuomisen mukaan Telian asiakaspalveluun on tullut aiheesta kyselyitä, mutta ei ruuhkaksi asti.

– Tilanne on mennyt jo ohi, viestejä ei ole tulossa jälkilähetyksenä.

Telian virheestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

DNA: Suurelta osin meni hyvin

DNA:n viestinnästä kerrotaan, että puhelinoperaattori lähetti yhteensä noin kaksi miljoonaa Suomi 100 -onnitteluviestiä. Näistä suurin osa meni perille suunnitelmien mukaan.

– Suurin syy siihen, ettei viesti mennyt perille oli se, että puhelin oli kiinni tai se ei ollut verkossa. Viestiä yritettiin lähettää viisi minuuttia, ja jos sinä aikana puhelin oli kiinni, niin viestiä ei saanut, viestintäjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck sanoo.

– Liittymä on voinut olla myös busy-tilassa, eli silloin liittymä on ollut ruuhkainen, kun viestiä on yritetty lähettää ja se viisi minuuttia ei ole riittänyt.

Wahlbeckin mukaan muun muassa teknisten syiden vuoksi ilman viestiä jäi joitain tuhansia liittymiä.

– Suurelta osin meni hyvin, mutta joitakin puutteita oli yksittäisissä listoissa. Jos esimerkiksi oli juuri vaihtanut liittymää, niin se saattoi vaikuttaa siten, että ei päätynyt listalle.

DNA rajasi ennakkoon viestin saajista pois totaalisen viestikiellon asettaneet ja kuolinpesät. Markkinointikiellon asettaneet asiakkaat saivat sen sijaan onnitteluviestin.

– Päätimme, että viesti saa mennä heillekin, jotka olivat kieltäneet markkinoinnin. Koimme, että tämä ei ole markkinointia. Viesti lähti myös salaisiin liittymiin ja alaikäisille, Wahlbeck kertoo.

Elisa: Hyvin ovat menneet perille

Elisan viestintäjohtaja Kati Vuorela kertoo, että puhelinoperaattorin lähettämien Suomi 100 -viestien lähetys sujui ongelmitta. Vuorelan mukaan ilman viestiä jäi joitain tuhansia liittymiä.

– Jos puhelin on ollut esimerkiksi pois päältä, niin viesti ei jää varastoon. Viestiä yritettiin lähettää yhden kerran. Ja joissain tapauksissa, jos puhelu on ollut meneillään, niin viestin lähetys on saattanut jäädä kesken, eikä se mennyt perille. Myös jos tekstiviestivarasto on ollut täynnä, niin silloin viesti ei ole mahtunut sinne.

Vuorelan tietojen mukaan Elisalla ei ollut mitään ennakkorajauksia viestin lähettämisessä. Viesti lähti kaikkiin aktiivisiin liittymiin valtioneuvoston toiveen mukaan. Myös Elisa lähetti onnitteluviestin miljooniin liittymiin.

Valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaation mukaan matkapuhelinoperaattorit vastasivat viestien toimittamisesta maksutta, juhlavuoden tekonaan.

*Lue myös: *

Telialla tyly virhe: 400 000 jäi ilman onnitteluviestiä –”Osa pääsee Linnan juhliin, ja itse ei saa edes yhtä tekstiviestiä” (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat)