Hippostalo puretaan Tampereella – huipputontille suunnitellaan opiskelija-asumista

Entinen valtion virastotalo saa tehdä tilaa neljälle uudelle asuinrakennukselle.

opiskelija-asunnot
Hippostalo viitesuunnitelma
Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen

Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) suunnittelee Hippostalon paikalle useita uusia taloja. Havainnekuvan perusteella Kalevassa sijaitsevalle tontille tulee yksi pitkä, kaareva kerrostalo ja kolme pienempää rakennusta. Opiskelija-asuntojen lisäksi tontille on suunniteltu muutakin asumista sekä palveluja ja työpaikkoja.

Tontin asemakaavamuutos on juuri alkamassa. TOAS hakee tontille käyttötarkoituksen muutosta sekä lisää rakennusoikeutta. Tällä hetkellä tontti on kaavoitettu toimistorakennuksille ja sen rakennusoikeus on 26 000 neliötä.

Hippostalo viitesuunnitelma
Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen
Valtion virastotalo, Hippostalo, Tampereella.
Hippostaloa on monesti tituleerattu Tampereen rumimmaksi rakennukseksi.Marjut Suomi / Yle

Hippostalo sijaitsee Teiskontien varressa, Kalevan uintikeskuksen ja Tampereen yliopistollisen sairaalan läheisyydessä. Sijainti on erittäin hyvä, esimerkiksi tulevan ratikan pysäkki tulee aivan Hippostalon viereen Teiskontielle.

Opiskelija-asuntosäätiö osti valtion entisen virastotalon vuonna 2014 tarjouskilpailun jälkeen. Säätiö maksoi talosta ja tontista 12 miljoonaa euroa.

Purkulupa vielä varmistumatta

Tampereen opiskelija-asuntosäätön toimitusjohtaja Kirsi Kosken mukaan säätiön tarkoituksena on tehdä rakennuksia, jotka kestävät aikaa ja sopivat Kalevan ympäristöön.

Kosken mukaan yhtenä ajatuksena on luoda tontille rakentamista, joka yhdistää nuoremman ja vanhemman väen. TOAS itse ei kuitenkaan aio laajentaa toimintaansa opiskelija-asumisen ulkopuolelle.

– Yritämme houkutella siihen kumppaneita. Me emme toimintaamme laajenna, mutta ajattelemme, että samalla tontilla voisi olla muitakin.

Hippostalolle ei vielä ole purkulupaa, mutta Koski uskoo, että lupa tulee.

– Meidän tavoitteemme on, että puramme Hippostalon kokonaan ja rakennamme uutta tilalle. Toki maakuntamuseo antaa siitä lausunnon, mutta suulliset keskustelut ovat edenneet sillä mallilla, että näyttäisi, että saamme sen purkaa, Koski sanoo.

Hippostalo viitesuunnitelma
Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen