EU nostaa syytteen Unkaria, Puolaa ja Tšekkiä vastaan – eivät noudata EU:n päätöksiä

Myös Suomi on saamassa syytteen puutteista merialueiden suunnittelussa.

EU-tuomioistuin
EU:n tuomioistuimen kyltti
EU:n tuomioistuimen kylttiJulien Warnand / EPA

EU:n komissio nostaa syytteen kolme Itä-Euroopan maata vastaan näiden kieltäydyttyä noudattamasta EU:n määräyksiä.

Unkari on ankarimman tarkastelun kohteena. EU:n tuomioistuin alkaa tutkia, onko Unkari rikkonut EU-säädöksiä, kun se on määrännyt ulkomailta rahoitusta saavat kansalaisjärjestöt rekisteröitymään "ulkomailta tukea saaviksi järjestöiksi".

Komissio ei myöskään hyväksy Unkarin huhtikuussa käyttöön ottamaa lakia, joka rajoittaa ulkomaisten yliopistojen toimintaa. Unkarin hallituksen hampaissa on ollut erityisesti sijoittaja George Sorosin rahoittama Central University Budapestissa. Sitä on pidetty konservatiivihallitusta vastustavan liberaalin liikkeen tukikohtana.

Kaikki kolme maata joutuvat oikeuteen siitä syystä, että ne eivät ole ottaneet vastaan pakolaisia EU:n hyväksymästä jakosopimuksesta huolimatta.

EU-maat ovat sopineet, että 160 000 alueelle vuonna 2015 tullutta pakolaista jaetaan jäsenmaiden kesken. Puola, Tšekki ja Unkari eivät kuitenkaan ole ottaneet pakolaisia vastaan.

Asiantuntijat uskovat, että maat saavat Euroopan tuomioistuimelta suuren sakkorangaistuksen.

Myös Suomi oikeuteen Ahvenanmaan takia

EU-komissio on päättänyt nostaa kanteen myös Suomea vastaan EU:n tuomioistuimessa. Saman syytteen saavat myös Bulgaria ja Kreikka. Syynä on se, että maat eivät ole vieneet merten aluesuunnitteluun liittyvää direktiiviä osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Suomessa on komission mukaan hyväksytty tarvittavat toimet Manner-Suomen osalta mutta ei Ahvenanmaalla. Komissio pyytää tuomioistuinta määräämään Suomelle lähes 8 000 euron päivittäisen uhkasakon, kunnes direktiivi on voimassa kaikkialla Suomessa.

Komissio perustelee direktiiviä kilpailulla merialueista: muun muassa uusiutuvan energian tuotanto, merenkulku, kalastus ja vesiviljely ovat johtaneet siihen, että Euroopan vesiä on tarpeen hallinnoida yhdessä ja entistä johdonmukaisemmin.

Lähteet: AFP, Reuters, STT