Hyppää sisältöön

Susi on liikkunut Gerbyn alueella Vaasassa

Itsenäisyyspäivänä tuoreelle lumelle ilmestyneet tassunjäljet kuuluvat yksinäiselle sudelle. Alueella on liikkunut susia aikaisemminkin. Gerbyssä on citykaneja, jotka ovat sudelle helppoa ruokaa.

Tom Erikssonin Vaasan Gerbyssä 6.12.2017 kuvaama jälki. Kuva: Tom Eriksson

Vaasassa Gerbyn asuinalueella on liikkunut susi. Suden jälkiä havaittiin aivan talojen lähellä itsenäisyyspäivän uudella lumella. Riistapäällikkö Stefan Pellas Rannikko-Pohjanmaan Riistakeskuksesta vahvistaa, että tassunjälki kuuluu sudelle.

– Kyllä siellä susi on liikkunut. Tässä tapauksessa on kyse yksinäisestä sudesta. Alueella liikkuu susia silloin tällöin ja asutuksen lähelle ne hakeutuvat ruoan perässä. Gerbyyssä on citykaneja, jotka ovat helppoa saalista susille, Pellas sanoo.

Suden jäljen kuvannut Jyrgen Wiklund sanoo Ylelle, että on epämiellyttävää kun susi liikkuu alueella. Wiklund on myös ollut yhteydessä Gerbyn kouluun, jotta tieto suden liikkumisesta tulisi laajasti tietoon.

Sudet elävät Vaasan ympäristössä

Gerbyn susi on vaeltaessaan todennäköisesti osunut asutuksen lähelle, koska meri ei ole jäässä.

– Meillä on susia sekä Vaasan etelä- että pohjoispuolella. Sudet käyttävät mielellään jäätä etsiessään uusia alueita, mutta nyt kun ei ole jäätä, ne voivat tulla asutuksen lähelle. Vaasan pohjoispuolella on hirviä, valkohäntäpeuroja ja metsäkauriita. Jänikset ja rusakot ovat sudelle myös mieluista saalista, Pellas kertoo.

Pellaksen mukaan sudet vaeltavat ruoan perässä pitkiäkin matkoja.

– Sitä ei voi kukaan koskaan sanoa, että sudesta ei olisi ihmiselle vaaraa. Yleensä asuinalueiden läheisyydessä kulkeneet sudet ovat kuitenkin metsästämässä ruokaa.

Jos kohtaa suden, Pellas kehottaa tekemään itsensä niin suureksi kuin mahdollista.

– Kannattaa sanoa kovalla äänellä, että olen tässä ja lähden pois. Sen jälkeen kääntyä ja kävellä hiljalleen pois. Pakoon ei kuitenkaan kannata lähteä juoksemaan.

Jos susi lähtee seuraamaan, Pellas kehottaa soittamaan yleiseen hätänumeroon 112.

.
.