Hyppää sisältöön

Rikollisjengi varastanut kymmeniä tuhansia euroja näpyttelemällä hyvityksiä maksupäätelaitteisiin

Liikuteltavat korttimaksulaitteet on syytä pitää tiskin takana, kehottaa maksukorttiyhtiö Netsin kaupallinen johtaja Sami Toivonen.

Kuva: AOP

Helsinkiläinen eläinlääkäri Jukka Marttila sai maanantaina yllättävän ilmoituksen maksukorttiyhtiö Netsistä. Eläinlääkärikeskuksen korttimaksulaitteella oli tehty kaksi hyvitysmaksua, yhteensä vajaan 10 000 euron arvosta. Marttila ei ollut hyväksynyt hyvityksiä.

Viikko sitten eläinlääkärikeskuksessa oli käynyt nelihenkinen porukka, joka oli aiheuttanut "hässäkän" kassalla. Kun kassahenkilön huomio oli kiinnitetty muualle, yksi joukosta oli napannut korttimaksulaitteen, työntänyt siihen maksukortin ja naputellut kaksi 4 900 euron hyvitysmaksua. Hyvitykset lähtivät samantien korttitilille.

Rikos oli ohi hetkessä.

– Ei meillä ollut minkäänlaista käsitystä siitä, että asiakas voi meistä riippumatta työntää korttinsa sisään ja käskeä maksupäätteen palauttamaan naputtelemansa summan omalle korttitililleen, Marttila sanoo.

Marttila on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Ohjeet valmistajien verkkosivuilta

Maksujärjestelmiä tarjoavan Netsin tietoon on tullut muutamia kymmeniä vastaavanlaisia luvattomia maksuhyvityksiä, kertoo yrityksen kaupallinen johtaja Sami Toivonen. Ensimmäiset tapaukset huomattiin marraskuun puolivälin jälkeen.

Toivonen arvioi, että maksuhyvitykset ovat saman rikollisporukan tehtailemia. Myös poliisin käsitys on, että kyseessä on "jossain määrin rajattu tekijäpiiri". Sen tarkemmin poliisi ei kommentoi kesken olevaa esitutkintaa.

Maksuhyvitykset on tehty päätelaitteilla, jotka eivät ole fyysisesti kytkettyinä kassajärjestelmään. Näitä liikuteltavia maksupäätelaitteita käytetään paljon esimerkiksi ravintoloissa.

Itse rikos ei Toivosen mukaan ole monimutkainen. Maksupäätelaitteiden käyttöohjeet voi ladata laitevalmistajien verkkosivuilta.

– Ei se ole mitään rakettitiedettä. Sieltä mennään valikkoon, jossa lukee selvällä kielellä, että peruutus/hyvitys, Toivonen kertoo.

Maksupäätteet tiskin taakse

Monissa maksupäätelaitteissa hyvitysmaksut on mahdollista laittaa niin sanotun kauppiaskortin taakse. Tällöin kauppiaan on joka kerta erikseen hyväksyttävä hyvitys pyyhkäisemällä kortinsa.

– Valitettavasti useissa tapauksissa kauppiaat eivät ole halunneet näitä toiminnallisuuksia käyttää, koska on koettu että ne hidastavat palvelua, Toivonen sanoo.

Seuraavaksi paras vaihtoehto on pitää korttimaksulaitteet tiskin takana aina, kun niitä ei tarvita.

– Asiakkaan on tarkoitus käyttää päätettä vain maksutavan valintaan ja pin-numeron syöttöön, Toivonen toteaa.

Hän kehottaa kauppiaita olemaan valppaana maksutilanteessa. Jos asiakas käyttää laitetta poikkeuksellisen pitkään, kannattaa ainakin tulostuva kuitti lukea tarkasti.

Nets pohtii kauppiasohjeistuksen täsmentämistä hyvityshuijausten vuoksi.

Rikolliset keskittyvät maksupäätteisiin

Rahaliikenteen siirtyessä yhä enemmän korttimaksuihin, rikollisten kiinnostus korttimaksulaitteisiin on lisääntynyt.

– Tänä vuonna tietyt rikolliset ovat selvästi keskittyneet maksupäätteisiin, arvioi rikosylikonstaapeli Juuso Tschokkinen Keskusrikospoliisista.

Kesäkuussa Itä-Suomen poliisi sai valmiiksi laajan petossarjan esitutkinnan, jossa neljän miehen epäillään hankkineen maksukorttihuijauksilla omaisuutta noin 28 000 euron arvosta Pohjois- ja Etelä-Savossa. Tapauksissa ostajana toiminut mies pyysi myyjää ohittamaan pin-koodi varmennekyselyn. Mies myös onnistui käsittelemään maksupäätelaitetta niin, että maksu näytti suoritetulta, vaikka todellisuudessa näin ei ollut.

Uudellamaalla puolestaan nuoren miehen epäillään tehneen erilaisia ostoksia yhteensä yli 80 000 euron arvosta ohittamalla korttimaksupäätelaitteen varmenne. Petossarja päättyi maaliskuussa, kun rahoitusyhtiö huomasi, että korttia oli käytetty yli varojen.

Nyt paljastuneen maksuhyvitysrikoksen tutkinta on yhä kesken.