Nuoret järjestivät mielenilmauksen mopotallin puolesta Pyhtäällä – päättäjiä odotettiin paikalle, mutta kukaan ei tullut

Nuorten mukaan kunta on tehnyt johtopäätöksiä nuuskan käytöstä pelkkien huhupuheiden perusteella.

mopot
nuoria kylttien kanssa
Juulia Tillaeus / Yle

Nuoret järjestivät iltapäivällä mielenilmauksen Hutikan mopotallin puolesta Pyhtäällä. Nuoret kokoontuivat mopotallin edustalle, josta he kävelivät läheisen koulun parkkipaikalle. Siellä nuoret odottivat hyvinvointilautakunnan jäseniä, jotka päättävät torstai-iltana Hutikan mopotallin kohtalosta. Kokous järjestetään koulun tiloissa.

Nuorten aikomuksena oli saattaa päättäjät koulun ovelle ja pyrkiä vakuuttamaan heidät siitä, että mopotallin toimintaa pitää jatkaa. Nuoret odottelivat koulun pihalla päättäjien saapumista, mutta heitä ei kuitenkaan pihalla näkynyt. Nuoret arvelivat, että päättäjät olivat ilmeisesti menneet sisään kouluun joko aikaisemmin tai jotain muuta kautta.

Ennen mielenilmauksen alkamista mopotallilla oli paikalla yksi hyvinvointilautakunnan varajäsenistä, joka on ollut myös mukana järjestämässä mielenilmausta. Hän lähti kuitenkin kokoukseen, koska mielenilmauksen alkaminen venyi.

Tieto mielenilmauksesta oli julkaistu pyhtääläisten Facebook-ryhmässä.

Me emme luovuta.

Casper Raja

Mielenilmaukseen osallistui parikymmentä nuorta. Nuorilla oli mukanaan kylttejä, joissa luki: "Mopotalli on meidän" ja "Me nuoret olemme Pyhtään tulevaisuus". Pyhtään kunta on kaavaillut, että se perustaa nuorille uuden mopotallin yhdessä hoivayhtiö Attendon kanssa. Attendo on ilmoittanut mopotallin tukijaksi.

– Ehdottomasti en sinne mene, ihan protestoinnin vuoksi, sanoo Hutikan mopotallin puheenjohtaja Casper Raja.

Hutikan mopotallia on pyörittänyt Kasvajat ry, joka ei kunnan mielestä valvo nuoria tarpeeksi. Kunnan saamien tietojen mukaan tallissa olisi käytetty nuuskaa ja juotu energiajuomia.

– Kunta on alkanut vetää järjettömiä johtopäätöksiä pelkistä huhupuheista. Kaikki tuntuvat tekosyiltä. Uskon, että he haluavat ottaa kontrollin hommasta nyt, kun on näytetty että se toimii. Mutta me emme luovuta, sanoo Raja.

Nuoret perustavat oman yhdistyksen?

Rajan mukaan Hutikan mopotallin ideana on ollut juuri se, että nuoret saavat olla omissa oloissaan.

– Välillä joku käy tsekkaamassa, että olemmeko hengissä, mutta ei koko ajan kyylätä tai häiritä. Omia hommia saa tehdä rauhassa ilman, että joku hengittää niskaan että hei, onko sinulla nuuska huulessa. Ihan järjetöntä.

Rajan mielestä kunnan työntekijät pitävät myös energiajuomien juomista liian suurena ongelmana.

– Energiajuoma ei ole niin tappava aine, että siitä pitää antaa porttikielto nuokkarille. Nuokkarilla ei saa edes kiroilla.

Ei ole tarvinnut istua kotona tai olla mopon kanssa talvella pakkasessa.

Otto Kivimäki

Nuorilla on myös oma suunnitelmansa, jos Hutikan mopotalli suljetaan.

– Aiomme perustaa Hutikan mopotallille oman yhdistyksen. Siihen otettaisiin todennäköisesti joku aikuinen vastuuhenkilö avuksi, mutta se pyörisi pitkälti nuorten voimin.

17-vuotias Otto Kivimäki on käynyt Hutikan mopotallilla alusta asti. Myös hänen mielestään tallin lopettamisaikeet kuulostavat järjettömiltä.

– Ei ole tarvinnut istua kotona tai olla mopon kanssa talvella pakkasessa. Talliin on päässyt aina vaihtamaan renkaita, kun on tarvinnut. Kunnan omaan mopotalliin en menisi, koska en luota kunnan ihmisiin, Kivimäki sanoo.

Uusi päätös

Mopotallin puolesta on kerätty myös adressi, jossa on lähes tuhat nimeä. Lisäksi nuoret ovat kirjoittaneet kunnalle lähes 30 vetoomustamopotallin puolesta.

Kokouksessaan torstaina Pyhtään hyvinvointilautakunta merkitsi adressin tiedoksi ja päätti, että yhteistyösopimus Kasvajat ry:n kanssa irtisanotaan. Nuorisotoimi velvoitettiin järjestämään mopotallitoiminta kunnan omana toimintana.

Päätös tehtiin äänin 6–3. Päätöksen mukaan mopotallitoiminnan tulee kunnassa jatkua keskeytyksettä. Nuoret otetaan mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan uutta mopotallia.

Pyhtään kunta päätti mopotallin tuen lopettamisesta jo aiemmin, mutta joutui tekemään päätöksen uudelleen, koska kokouksessa tapahtui virhe. Paikalla asiasta päättämässä oli väärä varajäsen.

Hoivayhtiö Attendo aikoo tukea taloudellisesti Pyhtään uuden mopotallin toimintaa niin kauan kuin yhtiöllä on sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta sopimus Pyhtään kunnan kanssa.

Mopotalli perustettiin Pyhtään Huutjärvelle tammikuussa, koska kyläläiset kärsivät mopolla rälläämisestä ja ilkivallasta. Mopotallin myötä ilkivalta ja asukkailta tulleet valitukset loppuivat. Pyhtään mopotallin toimintamallia on kiitelty myös muissa kunnissa.

Klo 21:52 juttua tarkennettu: Yksi hyvinvointilautakunnan varajäsen oli mopotallilla ennen mielenilmauksen alkamista.

8.12.2017 klo 9.39 lisätty juttuun: tieto Pyhtään hyvinvointilautakunnan torstaina 7.12. tekemästä päätöksestä irtisanoa yhteistyösopimus mopotallia pyörittäneen Kasvajat ry:n kanssa.