Oppositio ja hallitus ottivat yhteen eriarvoistumisesta – Kokoomusedustaja: "Missä välissä SDP:stä kuoriutui täysiverinen populistipuolue?"

Opposition mielestä hallitus on tehnyt kylmää talouspolitiikkaa.

välikysymykset
 Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa 7. joulukuuta
Valtiovarainministeri Petteri Orpo ja SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne eduskunnan täysistunnossa 7. joulukuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallitus on vastannut SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton välikysymykseen suomalaisten eriarvoistumisesta.

Keskustelu äityi välillä kiihkeisiin välihuutoihin ja värikkääseen sananvaihtoon.

Välikysymyksen allekirjoittaneiden puolueiden mukaan hallitus ei ole halunnut tarttua eriarvoistumisen pysäyttämiseen, vaan kohdistaa maksukorotukset ja leikkaukset toistuvasti samoihin ihmisryhmiin.

– Te olette tehneet hyvin kylmää leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu ihmisiin, jotka ovat riippuvaisia sosiaalietuuksista, työttömyysturvasta, opintotuesta, lapsilisistä, asumistuesta ja pienistä työeläkkeistä, kansaneläkkeestä tai takuueläkkeestä, välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen moitti.

SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen eduskunnan täysistunnossa 7. joulukuuta
SDP:n kansanedustaja Suna Kymäläinen eduskunnan täysistunnossa 7. joulukuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kymäläisen mielestä nykyhallituksen arvomaailmasta näyttää unohtuneen se, että kaikki kansalaiset pidetään mukana.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) puolusti hallituksen päätöksiä. Ne ovat olleet Orpon mukaan välttämättömiä, jotta Suomen talous saadaan kuntoon.

– Tämän hallituksen talouspolitiikan linja tuo tuloksia. Suomi on päässyt viimein mukaan vahvaan talouden kasvuun. Olemme nousseet Euroopan hänniltä maanosan kärkeen ja velkaantuminen vähenee kovaa vauhtia, hän sanoi.

Suurinta oppositiopuoluetta SDP:tä hallituksen vastaus ei näyttänyt vakuuttavan.

– Se on leikkauslinja vaan, puolueen puheenjohtaja Antti Rinne huudahti paikaltaan.

"Tämä on kokoomuspopulismia"

Välikysymyskeskustelu näytti menevän erityisesti kokoomuksen ja SDP:n nokitteluksi. Kokoomuksen mukaan SDP:n johdolla on välikysymyksessä harjoitettu ala-arvoista talouspopulismia.

– Missä välissä entisestä vastuullisesta valtionhoitajapuolue SDP:stä kuoriutui täysiverinen populistipuolue, joka on vain varjo entisestä hyvinvointiyhteiskunnan rakentajasta? Esitätte hallituksen sopeutuspäätösten perumista ja tarjoatte tilalle kolme ratkaisua: lisää veroja, lisää veroja ja lisää veroja, kokoomuksen kansanedustaja Mari-Leena Talvitie arvosteli.

SDP:ssä näkemystä ei hyväksytty.

– Tämä on kokoomuspopulismia, kommentoi SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson väliin.

SDP kattaisi vaihtoehtobudjetissaan noin miljardin euron lisämenot hatusta vedetyllä mielikuvitusrahalla.

Hanna-Kaisa Heikkinen, kansanedustaja, Kesk.

Keskustan kansanedustaja Hanna-Kaisa Heikkinen luetteli hallituksen saavutuksia perustuloskokeilusta uusiin työpaikkoihin.

– Sen sijaan oppositio on esittänyt katteettomia lupauksia. Esimerkiksi SDP kattaisi vaihtoehtobudjetissaan noin miljardin euron lisämenot hatusta vedetyllä mielikuvitusrahalla tyhjentämällä Suomen Pankin ja Suomen itsenäisyyden juhlarahaston kassat sekä lisäämällä työssäkäynnin kustannuksia.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula eduskunnan täysistunnossa 7. joulukuuta.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula eduskunnan täysistunnossa 7. joulukuuta.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan mukaan Suomea johtaa hallitus, joka ei juuri ole osoittanut harrastuneisuutta eriarvoisuuden vähentämiseen.

– Päätösten sosioekonomisia vaikutuksia ei punnita. Tuloerojen kasvua vähätellään. Eriarvoisuutta tuottavia rakenteita vaalitaan ja jopa vahvistetaan.

Orpo kehotti SDP:tä "tulemaan järkiinsä"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo vastasi opposition kritiikkiin. Orpon mielestä opposition puheet ovat suorastaan loukkaavia.

– Opposition tämänpäiväisistä puheista syntyy käsitys, että Suomi on maailman surkein maa. Valitettavasti joudun sanomaan, että mielestäni on epäreilua ja epämiellyttävää se, että oppositiosta annetaan sellaista kuvaa, että me emme välitä. Hallituspuolueet ovat tehneet ja tekevät eri puolilla yhteiskuntaa töitä sen eteen, että Suomi on hyvinvoiva maa eikä meillä ole köyhyyttä ja vähäosaisuutta, Orpo sanoi.

– Te ette halua, että kiinnitetään huomiota siihen, että tärkeimmässä asiassa eli työllisyyden hoidossa hallitus onnistuu, Orpo jatkoi opposition kommenttien arvostelua.

Opposition tämänpäiväisistä puheista syntyy käsitys, että Suomi on maailman surkein maa.

Petteri Orpo, valtiovarainministeri, Kok.

Orpon mukaan SDP:n pitäisi "tulla järkiinsä".

– Hallituksen hyvä, vastuullinen linja johtaa siihen, että meillä on varaa pitää heikoimmassa asemasta olevista ja köyhimmistä huolta, hän vakuutti.

Mitä ne teot ovat, tivattiin puolestaan opposition riveistä.

Myös varapuhemies Mauri Pekkarinen puuttui välihuutoihin.

– Arvoisat edustajat. Lyhyet, terävät välihuudot voivat virkistää keskustelua, mutta pitkät tarinat rinnan puhujan kanssa eivät sitä tee. Pyydän, että tämä otetaan huomioon seuraavia välihuutoja huudeltaessa, Pekkarinen läksytti.

Andersson kummasteli vähättelyä

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson moitti hallitusta tuloerojen kasvun vähättelystä.

– Miksi olemme täällä puhumassa tästä aiheesta? Siksi, että monet pienituloiset suomalaiset juhlivat eilen satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää leipäjonossa.

Monet pienituloiset suomalaiset juhlivat eilen satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivää leipäjonossa.

Li Andersson, puheenjohtaja, Vas.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio puolestaan ihmetteli, miksi hallitus ottaa kaikesta kunnian itselleen.

– Ihmettelen hallituksen tapaa ottaa kaikista Suomen saavutuksista ikään kuin kunnia itselleen. Pieni, orastava talouskasvu, joka johtuu pitkälti euron ja dollarin kurssivaihtelusta ja sen suotuisuudesta Euroopalle – siitäkin hallitus pyrkii ottamaan kaiken kunnian.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ryhtyi luettelemaan asioita, joissa Suomi on erilaisin meriitein kärkisijoilla.

– Arvoisa puhemies, kaikkiaan tästä voidaan sanoa, että Suomi on monilla mittareilla maailman paras maa. Tämä kehitys oli pahasti uhattuna julkisen talouden velkaantumisen ja suurtyöttömyyden vuoksi. Tämä kehityksen kulku on nyt pysäytetty, hän kehui.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.