Nyt kallistuu vuorostaan alkoholi – oluiden, siiderien ja viinien hinta nousemassa reippaasti

Eduskunnassa ei ole varmuutta, korotetaanko veroja, jos kaupat saavat lisäoikeuksia alkoholin myyntiin.

alkoholijuomat
kolme pulloa viiniä
Pixabay

Alkoholiveron nosto on saamassa eduskunnassa kannatusta.

Hallituksen esitystä käsitelleet valiokunnat ovat alkoholin noin 10 prosentin veronkorotusten kannalla. Korotus tuntuisi eniten oluiden, siidereiden ja viinien hinnoissa. Arvioiden mukaan esimerkiksi keskioluen kauppahinta nousisi noin kuusi prosenttia eli noin 7 senttiä pikkupullolta.

Tosin valtiovarainvaliokunta alentaisi jonkin verran esitettyä siiderin veron korotusta.

Veronkorotuksilla hallitus hakee ensi sijassa sataa miljoonaa euroa valtion kassaan. Korotuksia perustellaan myös kulutuksen terveyshaitoilla. Eduskunnassa asiaa valmistelleet valiokunnat perustelevat muutosta myös sillä, että etenkin keveiden alkoholijuomien hinnat ovat pysyneet melko ennallaan jo pidemmän aikaa.

Eduskunnan arvion mukaan vuoden 2014 jälkeen oluen ja siidereiden hinnat ovat laskeneet.

Ensi vuoden alkuun kaavaillut korotukset tarkoittavat, sitä että väkevien juomien veronkorotus jää noin viiteen prosenttiin.

Viron tuonti ei estäisi korotuksia

Eduskunnan huolena on veronkorotusten myötä mahdollisesti lisääntyvä matkustajatuonti etenkin Virosta, mutta kesän Viron veronkorotusten jälkeen myös Latviasta. Veronkorotusten uskotaan alentavan kokonaisalkoholin kulutusta muutamalla prosentilla.

Korotusten vaikutuksia matkustajatuontiin ei voi luotettavasti ennakoida. Eduskunnan valiokuntien arvioiden mukaan viimeisimmät korotukset eivät käytännössä ole lisänneet tuontia. Valtiovarainministeriön tuoreimman, vielä julkaisemattoman arvion mukaan tuonti on edelleen laskenut.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan arvion mukaan Viron asteittain tehtävät, etenkin kevyempien alkoholijuomien veronkorotukset vähentävät tuontia. Arviossa ei ole huomioitu mahdollista Viron hallituksen esitystä perua (siirryt toiseen palveluun) helmikuulle kaavailtu korotus. Suurin korotus tehtiin jo kesällä.

Matkustajilla olut- ja lonkerolavoja
Sasha Silvala / Yle

Kulutus on nousemassa veroista huolimatta

Eduskunnan valiokuntien on ollut vaikea ottaa kantaa veronkorotuksen vaikutuksiin useammasta syystä. Eduskunnassa on samaan aikaan käsittelyssä hallituksen alkoholilain kokonaisuudistus. Jos uudistus toteutuu, alkoholin kulutuksen arvioidaan nousevan enemmän kuin veronkorotus sitä leikkaa.

Hallitusryhmistä kokoomus ja siniset ovat osittain olleet sen kannalla, että esitykset kytketään yhteen. Heidän ajatuksensa on, että jos alkoholin kokonaisuudistusta ei toteuteta, myös veronkorotukset pitäisi unohtaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön arvion mukaan oluiden alkoholiprosentin pitäminen nykyisellään alkoholilakiuudistuksessa yhdessä veronkorotusten kanssa pitäisi kulutuksen nykyisellä tasolla.

Alkoholiverotuotto on pysynyt kokonaiskulutuksen laskusta huolimatta melko samana. Viime vuonna valtio keräsi alkoholin juonnista noin 1,350 miljardia euroa.

Eduskunta päättää kokonaisuudistuksesta ja alkoholiveroista vielä loppuvuoden aikana.