Työsulku alkaa hiihtokeskuksissa ja safariyrityksissä – sovittelu jatkuu

Hiihtokeskuksia ja safariyrityksiä koskevan työriidan sovittelua jatketaan kuitenkin valtakunnansovittelijan johdolla ensi maanantaina.

työsulut
Kelkkasafari Rovaniemellä.
Työsulku koskee muun muassa osaa Lapin Safarien moottorikelkkasafareista.Tapio Nykänen

Majoitus ja ravitsemusalan työnantajaliitto Maran ilmoittamat työsulut hiihtokeskuksissa ja ohjelmapalveluyrityksissä alkavat perjantaina 8. joulukuuta.

MaRan ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin väliseen työriitaan on haettu ratkaisua valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Työriidan sovittelu jatkuu maanantaina 11. joulukuuta kello 12.

– Riitaan ei ikävä kyllä ollut mahdollista löytää sopua ennen työsulkujen alkamista. Tilanne on hankala, mutta ratkaisua haetaan vielä ja sovittelua jatketaan, Helle sanoo tiedotteessaan.

Riitaa on erityisesti palkankorotuksista.

Koska sopua ei syntynyt, alkaa työnantajapuolen julistaman päivän mittaisen yrityskohtaisen työsulun ensimmäinen vaihe perjantaina.

Työnantaja julisti työsulun marraskuussa. Työsulku sijoittuu ajalle 8.12.–19.12.2017 eli juuri ennen kuuminta joulusesonkia. Työnantajan pelkona on, että työntekijäpuoli aloittaisi lakon joulusesonkina.

Perjantaina työsulku koskee Rovaniemellä ja Kemissä Lapland Safarisin ohjelmapalveluita sekä Lapland Hotelsin hiihtokeskuksia Oloksella Muoniossa ja Ylläs-Skin rinnepalveluita Ylläksellä Kolarissa.

Työsulun piiriin kuuluvat yrityksen olivat haluttomia arvioimaan sulun seurauksia. Neuvottelut ovat herkässä vaiheessa ja pelätään provosointia.

Työsulussa Palvelualan ammattiliiton Pamin jäseniä ei päästetä töihin ja yritykset käyttävät työvoimana ammattiliittoon kuulumattomia henkilöitä. Kuumimpana joulusesonkina ohjelmapalveluissa on töissä paljon opiskelijoita.

Ohjelmapalveluissa kyse on muun muassa moottorikelkka, poro- ja koirasafareista. Hiihtokeskuksissa kyse on muun muassa hiihtohissien toiminnasta vastaavista työntekijöistä.

KORJATTU otsikkoa.