Suomi 100 laittoi vipinää kakku- ja kukkakauppaan – Valkoinen oli pop

Suomen juhlavuosi aiheutti vipinää kukka- ja kakkukaupoissa. Kukkien myynti oli itsenäisyyspäiväviikolla jopa 30 prosenttia vilkkaampaa kuin normaalisti tähän aikaan vuodesta.

itsenäisyyspäivät
Suomelle leivottiin vuonna 2017 aika monta valkosuklaa-mustikkakakkua.
Suomelle leivottiin vuonna 2017 aika monta valkosuklaa-mustikkakakkua. Tämä kakku kuvattiin kahvila Valkoisessa Puussa Seinäjoella.Anne Elhaimer / Yle

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhla on näkynyt sekä kakkujen että kukkien myynnissä.

Suurinta kiirettä piti juuri juhlapäivän edellä 5. joulukuuta, jolloin teeman mukaisesti kakuteltiin sekä firmoissa että kotona ja lisäksi valmistauduttiin itsenäisyyspäivän vietoon.

– Kyllä nyt on ollut erikoinen vuosi, huokaa seinäjokelaisen kahvila-konditoria Pikku Paussin omistaja Maija Nisula, mutta ei selvästikään kovin harmistuneena.

Hänen mukaansa suomalaiset ovat olleet kakkujen ja leivosten perään koko vuoden, mutta erityisen kiirettä piti juuri ennen juhlapäivää. Tähän ei yrityksessä osattu etukäteen varautua.

Mikään ei tosin onneksi päässyt loppumaan, sillä kahvilassa leivotaan pitkin päivää.

– Ajaa sai aamukuudesta koko päivän, Nisula siunailee alkuviikon kakkurallia ympäri kaupunkia.

Pelkästään itsenäisyyden juhlapäiväksi leipomuksia piti vääntää 15-tuntista päivää. – Kahdesta yöllä aloittivat ja viiteen iltapäivällä se kesti, Nisula laskee.

Moni leipomo loihti oman sinivalkoisen kakkunsa, joka oli usein joko valkosuklainen juustokakku tai hyydytetty kermakakku mustikkakoristein.

– Nyt oli ihan huippu itsenäisyyspäivä, ei tuollaista ole ollut koskaan, sanoo myös Tuija Harju 32 vuoden kokemuksella Kahvila Hannasta ja Kertusta Seinäjoelta ja on valmis jatkamaan toisen mokoman lisää.

Kukat mieluiten valkoisia

Kukat kävivät kaupaksi erityisesti juuri ennen itsenäisyyspäivää. Seinäjoella toimivan Kalevan kukkatukun toimitusjohtaja Jussi Laurila kertoo, että itsenäisyyspäiväviikon kukkamyynti oli jopa 20–30 prosenttia suurempi kuin normaalivuonna.

Valkoinen on puhutellut suomalaisia koko vuoden.
Valkoinen on puhutellut suomalaisia koko vuoden.Anne Elhaimer / Yle

Suosituimpia ovat olleet valkoiset kotimaiset kukat, etenkin amaryllikset, krysanteemit ja ruusut.

Värjättyjä kukkia suomalaiset hieman vieroksuvat, joten siksi sininen on jäänyt kimpuissa lisäkukan asemaan, kertoo kukkakauppias Tiina Latvasalo Kukkakammarista Seinäjoelta.

– Sinistä vähän jäi, koska ne ovat pääosin tähän hetkeen värjättyjä. Suomalaiset tykkäävät aidoista, Latvasalo sanoo.

Valkoisten kukkien sekaan sinistä pilkahdusta on saatu myös serveteistä ja kynttilöistä.

– Valkoinen on juhlan väri, kukkakauppias Latvasalo sanoo.

Luonnolista sinistä kimppuihin ovat tuoneet ritarikannus ja gentiana, jota oli tarjolla ainakin Siirilän kukkataiteessa.

Sinivalkoisuus on näkynyt teemaväreinä kukissa pitkin vuotta. Esimerkiksi jo keväällä ylioppilaiden kukat olivat usein Suomen väreissä, kukkakauppiaat kertovat.