Voimakas sadealue pyyhkii Suomen yli – Idässä ja pohjoisessa varoitetaan huonosta ajokelistä

Lapissa pakkanen hellittää ja etelässä voi olla lämmintä jopa viisi astetta.

sää
Nainen kävelee lumisateessa.
Henrietta Hassinen / Yle

Voimakas sadealue on levinnyt Suomeen lännestä alkaen. Lunta pyryttää perjantaina aamulla maan itä- ja pohjoisosassa. Sateiden jälkeen sää lauhtuu.

– Etelässä sade tulee jo aamulla vetenä, sanoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen (siirryt toiseen palveluun) torstai-illasta alkaen erittäin huonosta ajokelistä maan keskiosassa. Perjantaille on annettu huonon ajokelin varoitus Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakuntiin sekä osaan Pohjois-Pohjanmaata. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ajokeli on perjantaina normaali.

Borgströmin mukaan sade tulee iltapäivällä lumena Lappeenranta–Jyväskylä-akselin pohjoispuolella. Lunta voi tulla 10–15 senttimetriä. Tämän lisäksi tuuli saa sään tuntumaan huomattavasti mittarissa näkyviä lämpöasteita kylmemmältä.

Maan etelä- ja länsiosassa on iltapäivällä jo poutaista. Hienoinen lumikerros saa etelässä kyytiä, sillä lämpötila voi kohota perjantaina etelässä jopa viiteen asteeseen. Lapissa pakkasta on viime päiviin verrattuna huomattavasti vähemmän, vajaat 10 astetta.

Sää jatkuu viikonloppuna lauhana. Anne Borgströmin mukaan maan etelä- ja keskiosassa ollaan muutama aste plussan puolella ja Lapissa pakkasta on alle 10 astetta.

Lue myös:

Lännestä tulee lumisateita – ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä, huomenna se voi olla jopa vaarallinen

Talven pakkasennätys rikkoutui toistamiseen Inarin Väylässä – pakkasta jo -33,5 astetta